proszę o pomoc w rozpoczeciu tego zadania:
Z urny która zawiera 12 kul czarnych i 8 białych losujemy cztery kule. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania co najmniej trzech czarnych kul.
\(\displaystyle{ A_{1} = C \frac{3}{12} \cdot C \frac{1}{8}}\)
urna z kulami
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
urna z kulami
najlepiej zrobic to na kreskach, nie podales czy losowanie ze zwracaniem czy nie
bez zwracania:
CCCB 12*11*10*8=...
CCBC 12*11*8*10=..
CBCC 12*8*11*10=..
BCCC 8*12*11*10=..
CCCC 12*11*10*9=...
teraz moc zbioru omega _ _ _ _ ==== 20*19*18*17
ze zwracaniem
12*12*12*8 == za każdym razem bedzie 12 przy czarnej i 8 przy bialej
moc omega 20*20*20*20
bez zwracania:
CCCB 12*11*10*8=...
CCBC 12*11*8*10=..
CBCC 12*8*11*10=..
BCCC 8*12*11*10=..
CCCC 12*11*10*9=...
teraz moc zbioru omega _ _ _ _ ==== 20*19*18*17
ze zwracaniem
12*12*12*8 == za każdym razem bedzie 12 przy czarnej i 8 przy bialej
moc omega 20*20*20*20