Wybór fakultetów
-
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 17 lut 2009, o 15:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 25 razy
Wybór fakultetów
Uczniowie klasy matematyczno-informatycznej muszą uczęszczać na fakultety z trzech przedmiotów, w tym z co najmniej dwóch przedmiotów ścisłych. Wyboru dokonują spośród dziesięciu przedmiotów, wśród których są cztery przedmioty ścisłe. Oblicz, na ile sposobów może wybrać fakultety uczeń tej klasy.
Ostatnio zmieniony 21 lut 2009, o 13:45 przez wbb, łącznie zmieniany 1 raz.
- tomcio1243
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 19 lut 2009, o 22:46
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 2 razy
Wybór fakultetów
jak zawsze nie jestem pewny czy dobrze xP
no to jedziemy z tym koksem:
mamy 10 przedmiotów:
4 - ścisłe
6 - pozostałe
musimy wybrać 3 przedmioty na fakultety:
2 - ścisłe
1 - pozostałe
i teraz kombinatoryka:
\(\displaystyle{ C \frac{2}{4}= \frac{4!}{2!}= \frac{1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 4}{1 \cdot 2}=12}\)
i końcowe działanie \(\displaystyle{ 12 \cdot 6=72}\)
no to jedziemy z tym koksem:
mamy 10 przedmiotów:
4 - ścisłe
6 - pozostałe
musimy wybrać 3 przedmioty na fakultety:
2 - ścisłe
1 - pozostałe
i teraz kombinatoryka:
\(\displaystyle{ C \frac{2}{4}= \frac{4!}{2!}= \frac{1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 4}{1 \cdot 2}=12}\)
i końcowe działanie \(\displaystyle{ 12 \cdot 6=72}\)
- tomcio1243
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 19 lut 2009, o 22:46
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 2 razy
Wybór fakultetów
ejej tylko nie dziecko :/
zarejestrowałem się na te forum aby się uczyć i próbować pomagać innym...
a jak nie wiesz jak to zrobić to skąd wiesz że źle ??? :/
zarejestrowałem się na te forum aby się uczyć i próbować pomagać innym...
a jak nie wiesz jak to zrobić to skąd wiesz że źle ??? :/
- tomcio1243
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 19 lut 2009, o 22:46
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 2 razy
Wybór fakultetów
rzeciwiście źle nie wziąłem pod uwagę wyrazu CO NAJMNIEJ
mamy 10 przedmiotów:
4 - ścisłe
6 - pozostałe
musimy wybrać 3 przedmioty na fakultety:
2 - ścisłe
1 - pozostałe
i teraz kombinatoryka:
\(\displaystyle{ C \frac{2}{4}= \frac{4!}{2!}= \frac{1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 4}{1 \cdot 2}=12}\)
\(\displaystyle{ 12 \cdot 6=72}\)
\(\displaystyle{ C \frac{3}{4}= \frac{4!}{3!}= \frac{1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 4}{1 \cdot 2 \cdot 3}=4}\)
\(\displaystyle{ 72+4=76}\)
mamy 10 przedmiotów:
4 - ścisłe
6 - pozostałe
musimy wybrać 3 przedmioty na fakultety:
2 - ścisłe
1 - pozostałe
i teraz kombinatoryka:
\(\displaystyle{ C \frac{2}{4}= \frac{4!}{2!}= \frac{1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 4}{1 \cdot 2}=12}\)
\(\displaystyle{ 12 \cdot 6=72}\)
\(\displaystyle{ C \frac{3}{4}= \frac{4!}{3!}= \frac{1 \cdot 2 \cdot 3 \cdot 4}{1 \cdot 2 \cdot 3}=4}\)
\(\displaystyle{ 72+4=76}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 464
- Rejestracja: 17 lut 2009, o 15:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 25 razy
Wybór fakultetów
Dzięki, tylko chciałbym żebyś mi coś wytłumaczył. 4 po 2, bo wybieram 2 przedmioty z 4, a potem 6 po 1, bo wybieram jeden przedmiot z pozostałych sześciu. Ale skąd wziąłeś 4 po 3? Na to nie umiałem wpaść.Morgus pisze:\(\displaystyle{ {4\choose 2}{6\choose 1}+{4\choose 3}=\frac{4\cdot3}{2}\cdot6+4=40}\)