Równanie

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
ania75
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 5 lis 2006, o 11:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 9 razy

Równanie

Post autor: ania75 »

Rozwiąż równanie:

\(\displaystyle{ C^{2}_{n}}\) + \(\displaystyle{ C^{1}_{n}}\) - \(\displaystyle{ 28}\) = 0
Awatar użytkownika
meninio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1876
Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 467 razy

Równanie

Post autor: meninio »

\(\displaystyle{ \frac{n!}{2!(n-2)!} + \frac{n!}{1!(n-1)!}-28=0 \\ \\ \frac{(n-1)n}{2}+n-28=0 \\ \\ n^2+n-56=0 \\ \\ n=7}\)
ODPOWIEDZ