Wspólłczynniki wielomianowe

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
jarte
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 15 lut 2009, o 12:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Wspólłczynniki wielomianowe

Post autor: jarte »

Współczynniki wielomianowe , podaj rozwinięcie \(\displaystyle{ ( a + b + c)^{4}}\)
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Wspólłczynniki wielomianowe

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ ( a + b + c)^{4}=a^4+b^4+c^4+4a^3b+4a^3c+4b^3a+4b^3c+4c^3a+4c^3b+6a^2b^2+6a^2c^2+6b^2c^2+12a^2bc+12b^2ac+12c^2ab}\)
jarte
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 15 lut 2009, o 12:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

Wspólłczynniki wielomianowe

Post autor: jarte »

Dziekuje bardzo
Mam tylko jeszcze jedno pytanko czy jest wzor bym mogl rozwijac dowolna potega takiego samego wyrazenia.
abc666

Wspólłczynniki wielomianowe

Post autor: abc666 »



-- 18 lutego 2009, 20:20 --

Czyli mamy dla a,b,c mamy

\(\displaystyle{ (a+b+c)^n= \sum_{a+b+c=n} \frac{n!}{r!s!t!} a^rb^sc^t}\)

i wszystkie możliwości z \(\displaystyle{ r,s,t}\) tak że
\(\displaystyle{ r+s+t=n}\)


Oczywiście wystarczy tylko liczyć wsp. dla 1 przypadku np. wsp dla n=5 mamy
1,5,10,20,30


Jeśli nie rozumiesz moich wyjaśnień to pisz, postaram się lepiej to napisać
ODPOWIEDZ