Ciągi binarne
Ciągi binarne
Ile jest ciągów binarnych n=6 jedynkach i m=8 zerach mających na początku dwa zera i na końcu jedną jedynkę .
-
- Użytkownik
- Posty: 133
- Rejestracja: 1 gru 2007, o 20:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: TM
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 15 razy
Ciągi binarne
2 zera odpadają bo są na początku, 1 jedynka odpada bo jest na końcu.
Zostaje n=5 i m=6.
Wybieramy 5 z 11 pozostałych pustych miejsc i wstawiamy tam jedynki \(\displaystyle{ C _{11} ^{5}}\). Zera idą w pozostałem miejsca więc \(\displaystyle{ C ^{6} _{6}=1}\)
\(\displaystyle{ C _{11} ^{5} \cdot C ^{6} _{6}=462}\)
Zostaje n=5 i m=6.
Wybieramy 5 z 11 pozostałych pustych miejsc i wstawiamy tam jedynki \(\displaystyle{ C _{11} ^{5}}\). Zera idą w pozostałem miejsca więc \(\displaystyle{ C ^{6} _{6}=1}\)
\(\displaystyle{ C _{11} ^{5} \cdot C ^{6} _{6}=462}\)