Oblicz 5 wyraz dwumianu
Oblicz 5 wyraz dwumianu
Oblicz 5 wyraz dwumianu \(\displaystyle{ (x-1) ^{n}}\) jeżeli \(\displaystyle{ \frac{(n-1)!}{(n-3)!}=20}\)
Ostatnio zmieniony 19 lut 2009, o 16:44 przez jarte, łącznie zmieniany 1 raz.
- Ateos
- Użytkownik
- Posty: 1100
- Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Swarzędz
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 214 razy
Oblicz 5 wyraz dwumianu
\(\displaystyle{ \frac{(n-1)!}{(n-3)!}=20\\\frac{(n-1)!}{ \frac{(n-1)!}{(n-1)(n-2)}}=20\\(n-1)(n-2)=20\\4 \cdot 5=20 \Rightarrow n=6\\}\)
\(\displaystyle{ (x-1)^6}\)
piaty wyraz ma postac:
\(\displaystyle{ (a+b)^6 \qquad{6 \choose 4}a^{6-4}b^{4}\\15x^2 \cdot (-1)^4=15x^2}\)
\(\displaystyle{ (x-1)^6}\)
piaty wyraz ma postac:
\(\displaystyle{ (a+b)^6 \qquad{6 \choose 4}a^{6-4}b^{4}\\15x^2 \cdot (-1)^4=15x^2}\)