Klopot mam jeszcze z dwoma zadaniami, bede wdzieczna za pomoc
1. Z talii 52 kart wylosowano 8. 5 wylosowanych kart to piki. Na ile sposobow mozna dokonac takiego wyboru.
2, Rzucamy dwoma kostkami do gry. Oblicz prawdopodobieństo wyrzucenia sumy oczek podziedlnej przez 3.
karty i kostka
- Gacuteek
- Użytkownik
- Posty: 1075
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 272 razy
karty i kostka
2
ilość wszystkich możliwości
\(\displaystyle{ \Omega=6 ^{2}=36}\)
suma podzielna przez 3:
{1,2},{1,5},{2,1},{2,4},{3,3},{3,6},{4,2},{4,5},{5,1},{5,4},{6,3},{6,6}-12 mozliwosci
prawdopodobienstwo:
\(\displaystyle{ P= \frac{12}{36}= \frac{1}{2}}\)
ilość wszystkich możliwości
\(\displaystyle{ \Omega=6 ^{2}=36}\)
suma podzielna przez 3:
{1,2},{1,5},{2,1},{2,4},{3,3},{3,6},{4,2},{4,5},{5,1},{5,4},{6,3},{6,6}-12 mozliwosci
prawdopodobienstwo:
\(\displaystyle{ P= \frac{12}{36}= \frac{1}{2}}\)
- mateuszt24
- Użytkownik
- Posty: 95
- Rejestracja: 12 lut 2009, o 16:34
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 3 razy
karty i kostka
Zadanie 1.
n(\(\displaystyle{ \Omega}\)) - moc całej przestrzeni.
n(\(\displaystyle{ \Omega}\))= \(\displaystyle{ {52 \choose 8}}\)
Pików w tali jest 13 a my mamy wybrać 5 z nich, wiec
n(A)= \(\displaystyle{ {13 \choose 5} \cdot {41\choose 3}}\)
Zatem prawdopodobieństwo wynosi:
P(A)= \(\displaystyle{ \frac{{13 \choose 5} \cdot {41\choose 3}}{{52 \choose 8}}}\)
n(\(\displaystyle{ \Omega}\)) - moc całej przestrzeni.
n(\(\displaystyle{ \Omega}\))= \(\displaystyle{ {52 \choose 8}}\)
Pików w tali jest 13 a my mamy wybrać 5 z nich, wiec
n(A)= \(\displaystyle{ {13 \choose 5} \cdot {41\choose 3}}\)
Zatem prawdopodobieństwo wynosi:
P(A)= \(\displaystyle{ \frac{{13 \choose 5} \cdot {41\choose 3}}{{52 \choose 8}}}\)