Prosze o pomoc w dwoch zadaniach.
1. Ile mozemy ulozyc flag dwukolorowych dysponujac 5 kolorami?
Uwaga: uklad kolorow na fladze moze symbolizowac inne kraje, np. flaga bialo czerwona okresla Polske, natomiast czerwono- biala indonezje.
2. Dyrektor szkoly wybiera losowo ucznia lub uczennice klasy maturalnej do wypelnienia ankiety. W szkole sa dwie klasy maturalne. W klasie IIIa jest 9 uczniow i 18 uczennic, a w klasie IIIb jest 16 uczniow i 8 uczennic. Dyrektor rzucil najpierw monete, aby wybrac klase, a nastepnie wylosowal jeden z numerow w dzienniku wybranej klasy. Jakie jest prawdopodobienstwo, ze ankiete wypelni uczennica?
flagi i uczniowie
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
flagi i uczniowie
2.
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot \frac{18}{27}+ \frac{1}{2} \cdot \frac{8}{24}=...}\)-- 16 lutego 2009, 14:20 --Jeśli na fladze tylko pasy poziome, to:
\(\displaystyle{ V_5^2= \frac{5!}{(5-2)!}=...}\)
Jeśli pasy zarówno poziome jak i pionowe, to poprzedni wynik razy 2.
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot \frac{18}{27}+ \frac{1}{2} \cdot \frac{8}{24}=...}\)-- 16 lutego 2009, 14:20 --Jeśli na fladze tylko pasy poziome, to:
\(\displaystyle{ V_5^2= \frac{5!}{(5-2)!}=...}\)
Jeśli pasy zarówno poziome jak i pionowe, to poprzedni wynik razy 2.