liczba 4-cyf
- sir_matin
- Użytkownik
- Posty: 374
- Rejestracja: 11 mar 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 74 razy
liczba 4-cyf
Dla cyfry 7 jako cyfry setek mamy:
cyfrę tysięcy wybieramy z 8 cyfr (brak cyfry 7 i 0)
cyfra setek jest jedna
cyfrę dziesiątek wybieramy z 8 cyfr
cyfrę jedności wybieramy z 7 cyfr i mamy 8*1*8*7=448
Dla cyfry 7 jako cyfry jedności mamy:
cyfrę tysięcy wybieramy z 8 cyfr
cyfra setek wybieramy z 7 cyfr (cyfra 7 była już wybrana)
cyfrę dziesiątek wybieramy z 7 cyfr
cyfra jedności jest jedna i mamy 8*7*7*1=392
\(\displaystyle{ 448+392=840}\)
cyfrę tysięcy wybieramy z 8 cyfr (brak cyfry 7 i 0)
cyfra setek jest jedna
cyfrę dziesiątek wybieramy z 8 cyfr
cyfrę jedności wybieramy z 7 cyfr i mamy 8*1*8*7=448
Dla cyfry 7 jako cyfry jedności mamy:
cyfrę tysięcy wybieramy z 8 cyfr
cyfra setek wybieramy z 7 cyfr (cyfra 7 była już wybrana)
cyfrę dziesiątek wybieramy z 7 cyfr
cyfra jedności jest jedna i mamy 8*7*7*1=392
\(\displaystyle{ 448+392=840}\)
- sir_matin
- Użytkownik
- Posty: 374
- Rejestracja: 11 mar 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 74 razy
liczba 4-cyf
sorry żle przeczytałem zadanie ... tu nie ma słowa o liczbach o różnych cyfrach...
więc będzie tak:
cyfrę tysięcy wybieramy z 9 cyfr (brak cyfry 0)
cyfra setek jest jedna
cyfrę dziesiątek wybieramy z 10 cyfr
cyfrę jedności wybieramy z 10 cyfr
i mamy 9*1*10*10=900
Dla cyfry 7 jako cyfry jedności mamy:
cyfrę tysięcy wybieramy z 9 cyfr
cyfra setek wybieramy z 9 cyfr (cyfra 7 była już wybrana)
cyfrę dziesiątek wybieramy z 10 cyfr
cyfra jedności jest jedna
i mamy 9*9*10*1=810
\(\displaystyle{ 900+810=1710}\)
więc będzie tak:
cyfrę tysięcy wybieramy z 9 cyfr (brak cyfry 0)
cyfra setek jest jedna
cyfrę dziesiątek wybieramy z 10 cyfr
cyfrę jedności wybieramy z 10 cyfr
i mamy 9*1*10*10=900
Dla cyfry 7 jako cyfry jedności mamy:
cyfrę tysięcy wybieramy z 9 cyfr
cyfra setek wybieramy z 9 cyfr (cyfra 7 była już wybrana)
cyfrę dziesiątek wybieramy z 10 cyfr
cyfra jedności jest jedna
i mamy 9*9*10*1=810
\(\displaystyle{ 900+810=1710}\)