przedmioty
-
- Użytkownik
- Posty: 43
- Rejestracja: 4 sty 2009, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: abc
- Podziękował: 2 razy
przedmioty
uczniowe klasy matematyczno-informatycznej muszą uczęszczać na fakultety z trzech przedmiotów, w tym z co najmniej dwóch przedmiotów ścisłych. Wyboru dokonują spośród 10 przedmiotów, wsród których są 4 przedmioty scisłe. Oblicz na ile sposobów moze wybrac fakultety kazdy uczen z tej klasy.
przedmioty
wybierasz zbiory 3-elementowe z zestawu 4 scislych i 6 humanistycznych
musisz miec min 2 przedmioty scisle w zbiorze
korzystasz z prawa mnozenia
1. pierwsze miejsce obsadzic mozesz na 4 sposoby, bo musisz wybrac scisly
2. drugie miejsce obsadzic mozesz na 3 sposoby, bo rowniez musisz wybrac scisly
3 trzecie miejsce mozesz obsadzic na 2+6=8 sposobow, bo wybierasz scisly lub humanistyczny
\(\displaystyle{ x=4 \cdot 3 \cdot 8= 96 \ \ sposobow}\)
musisz miec min 2 przedmioty scisle w zbiorze
korzystasz z prawa mnozenia
1. pierwsze miejsce obsadzic mozesz na 4 sposoby, bo musisz wybrac scisly
2. drugie miejsce obsadzic mozesz na 3 sposoby, bo rowniez musisz wybrac scisly
3 trzecie miejsce mozesz obsadzic na 2+6=8 sposobow, bo wybierasz scisly lub humanistyczny
\(\displaystyle{ x=4 \cdot 3 \cdot 8= 96 \ \ sposobow}\)