O duże od??

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
singer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 27
Rejestracja: 5 gru 2007, o 16:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LBN
Podziękował: 7 razy

O duże od??

Post autor: singer »

\(\displaystyle{ (\frac{100n^{0.5}+0.01n}{n^{3.14}+n^2.71})^{1.2}=\Theta(n^{c})}\)

Ile wynosi c?
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

O duże od??

Post autor: Crizz »

Wydaje mi się, że musisz po prostu znaleźć najwyższy współczynnik przy n, czyli:
\(\displaystyle{ c= (1-2,71)\cdot 1,2 =-2,052}\)
ODPOWIEDZ