karty

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Asja90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 27 mar 2008, o 00:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 24 razy

karty

Post autor: Asja90 »

Z talii 52 kart losujemy bez zwracania 13 kart. Ile istnieje możliwych wyników losowania, w których losujemy: 1 asa, 3 króle, 2 damy?
Grzegorz t
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 813
Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
Pomógł: 206 razy

karty

Post autor: Grzegorz t »

Jeśli tylko 1 as, 3 króle i 2 damy? więcej nie ma asów, królów i dam to możliwości mamy tyle:

\(\displaystyle{ C^{1}_{4}\cdot C^{3}_{4}\cdot C^{2}_{4}\cdot C^{7}_{40}}\)
ODPOWIEDZ