cześć
nie mam żadnego pomysłu jak się za to wziąć:
zadanie 1 Janek rozsypał na stole 10 kostek do gry. Następnie policzył sumę wszystkich oczek na ściankach, które mógł zobaczyć nie przewracając kostki, otrzymał liczbę 186. Ile co najwyżej szóstek mogło być na niewidocznych ściankach?
pozdrawiam
suma liczby oczek
-
- Użytkownik
- Posty: 280
- Rejestracja: 30 mar 2007, o 20:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kartuzy
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
suma liczby oczek
Razem (widoczne/niewidoczne): 210.
Niewidoczne: 24 (10 liczb).
Oczywiste jest, że szóstek nie może być więcej niż trzy.
Spróbujmy dla trzech szóstek: \(\displaystyle{ suma\ge 3\cdot 6+7\cdot 1=25>24}\), nie da się.
Zatem dwie szóstki i np. siedem jedynek oraz piątka.
Niewidoczne: 24 (10 liczb).
Oczywiste jest, że szóstek nie może być więcej niż trzy.
Spróbujmy dla trzech szóstek: \(\displaystyle{ suma\ge 3\cdot 6+7\cdot 1=25>24}\), nie da się.
Zatem dwie szóstki i np. siedem jedynek oraz piątka.
- sir_matin
- Użytkownik
- Posty: 374
- Rejestracja: 11 mar 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 74 razy
suma liczby oczek
Na 10 kostkach jest 10*(6+5+4+3+2+1) = 210 oczek, Janek nie widział 10 ścianek, a więc na niewidocznych ściankach było 210-186=24 oczka, stąd możemy policzyć iż szóstek mogło być co najwyżej 2.