Rozmienienie 1zł; słowa 32-bitowe; rozwiązania równania.

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Picios
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 18 kwie 2007, o 18:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zza Wisły:)
Podziękował: 1 raz

Rozmienienie 1zł; słowa 32-bitowe; rozwiązania równania.

Post autor: Picios »

Witam, mam takie krótkie zadanka do przeanalizowania...

1) Na ile sposobów można rozmienić 1zł uzywając jedynie monet: 5gr, 10gr, 20gr, 50gr.
2) Policz ile jest słów 32-bitowych nie zawierających sekwencji 01
3)oblicz ile jest nieujemnych całkowitych rozwiązań równania \(\displaystyle{ x+y+z=200}\)
Przy założeniu, że spełnione są warunki \(\displaystyle{ x \le 100, y \le 50, z \le 150}\)

Proszę o pomoc w rozwiązaniu:) Pozdrawiam

Temat niezgodny z regulaminem.
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Rozmienienie 1zł; słowa 32-bitowe; rozwiązania równania.

Post autor: Zordon »

2)

Wystarczy zauważyć, że w takim ciągu jesli pojawia się 0 na miejscu \(\displaystyle{ k}\) to musi się też pojawić na miejscach \(\displaystyle{ k+1, k+2,...,32}\). Teraz już chyba łatwiej ?
Picios
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 18 kwie 2007, o 18:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zza Wisły:)
Podziękował: 1 raz

Rozmienienie 1zł; słowa 32-bitowe; rozwiązania równania.

Post autor: Picios »

Dzięki za wskazówkę. Dobra czyli jest tych słów 33. teraz jak to zapisać, żeby było dobrze. Bo takich 33 wyliczanek zero jedynkowych chyba nie przyjmie?
ODPOWIEDZ