Wagon: pięć miejsc, przodem/tyłem do kierunku jazdy.
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 21 gru 2008, o 19:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nibylandia xD
- Podziękował: 10 razy
Wagon: pięć miejsc, przodem/tyłem do kierunku jazdy.
W przedziale wagonu kolejowego sa ustawione naprzeciw siebie dwie lawki. Kazda ma 5 numerowanych miejsc. Do prezdzialu weszlo piec osób, z ktorych trzy chca siedziec przodem do kierunku jazdy a dwie tylem. Na ile sposobow mozna je tak rozmiescic w tym przedziale?- moglby mi ktos pomoc z tym zadaniem bo sie glowilam tyle i nic!
Ostatnio zmieniony 31 sty 2009, o 20:15 przez Sindy, łącznie zmieniany 1 raz.
Wagon: pięć miejsc, przodem/tyłem do kierunku jazdy.
Najpierw 3 osoby wybierają sobie miejsca, pierwsza na 5 sposobów, druga na 4 , trzecia na 3. Następnie dwie osoby wybierają sobie miejsca, pierwsza na 5 sposobów druga na 4.
\(\displaystyle{ 5 \cdot 4 \cdot 3 \cdot 5 \cdot 4}\)
\(\displaystyle{ 5 \cdot 4 \cdot 3 \cdot 5 \cdot 4}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
Wagon: pięć miejsc, przodem/tyłem do kierunku jazdy.
Nie wiem, czy taka jest odpowiedź prawidłowa, zadanie jest rozwiązane poprawnie \(\displaystyle{ 5 \cdot 4 \cdot 3 \cdot 5 \cdot 4}\)przy założeniu, że są to już z góry ustalone osoby, np. osoby \(\displaystyle{ A, B, C,}\) które siadają zgodnie z kierunkiem jazdy, a pozostałe dwie osoby \(\displaystyle{ D, E}\) tyłem do kierunku jazdy.
Natomiast w zadaniu jest powiedziane, że na ławce do kierunku jazdy mogą usiąść przecież nie tylko osoby\(\displaystyle{ A, B, C,}\) lecz również \(\displaystyle{ B, C, D,}\) lub \(\displaystyle{ D, E, C}\) itd.
Liczba wszystkich możliwości wyniesie zatem:
\(\displaystyle{ C^{3}_{5}\cdot 5\cdot 4\cdot 3\cdot 5\cdot 4}\)
Natomiast w zadaniu jest powiedziane, że na ławce do kierunku jazdy mogą usiąść przecież nie tylko osoby\(\displaystyle{ A, B, C,}\) lecz również \(\displaystyle{ B, C, D,}\) lub \(\displaystyle{ D, E, C}\) itd.
Liczba wszystkich możliwości wyniesie zatem:
\(\displaystyle{ C^{3}_{5}\cdot 5\cdot 4\cdot 3\cdot 5\cdot 4}\)
Wagon: pięć miejsc, przodem/tyłem do kierunku jazdy.
Osoby mają ustalone swoje preferencje więc raczej same też są ustalone.Sindy pisze:z ktorych trzy chca siedziec przodem do kierunku jazdy a dwie tylem
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
Wagon: pięć miejsc, przodem/tyłem do kierunku jazdy.
No nie wiem, raczej według mnie powinno to być jasno napisane w treści zadania
Wagon: pięć miejsc, przodem/tyłem do kierunku jazdy.
Wg mnie zadanie było by sformułowane np. na ile sposobów mogą usiąść tak aby 3 siedziały przodem a dwie tyłem
-
- Użytkownik
- Posty: 343
- Rejestracja: 12 paź 2007, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piastów /Warszawa
- Pomógł: 64 razy
Wagon: pięć miejsc, przodem/tyłem do kierunku jazdy.
i masz racje- mialem ten zbiorek i pamietam to zadankoabc666 pisze:Wg mnie zadanie było by sformułowane np. na ile sposobów mogą usiąść tak aby 3 siedziały przodem a dwie tyłem
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 21 gru 2008, o 19:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nibylandia xD
- Podziękował: 10 razy
Wagon: pięć miejsc, przodem/tyłem do kierunku jazdy.
No w sumie wg mnie obydwoje macie racje... W moim zbiorze odpowiedz jest 1200 ale powinno byc to jasniej sformulowanew tresci zadania... Dzieki za pomoc:)