rozróznialen kulki w rozróżnialnych pojemnikach
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 12 paź 2008, o 17:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
rozróznialen kulki w rozróżnialnych pojemnikach
jest zadanie 20 rozróżnialnych kulek i 15 rozróżnialnych pudełek i ile możliwosci rozmieszczenia ich tam??
wiem że trzeba rozbić na przypadki i ja rozbijam tak że najpierw wszystkie sa w 1 pojemniku i licze potem 19 w jednym a 1 w innym i licze przypadki i tak dalej tylko nie jestem pewien swoich wyników
ma ktoś pomysł na to zadanie??
wiem że trzeba rozbić na przypadki i ja rozbijam tak że najpierw wszystkie sa w 1 pojemniku i licze potem 19 w jednym a 1 w innym i licze przypadki i tak dalej tylko nie jestem pewien swoich wyników
ma ktoś pomysł na to zadanie??
-
- Użytkownik
- Posty: 343
- Rejestracja: 12 paź 2007, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piastów /Warszawa
- Pomógł: 64 razy
rozróznialen kulki w rozróżnialnych pojemnikach
\(\displaystyle{ 15 ^{20} ??}\)
kazda moze do dowolnego pojemnika
kazda moze do dowolnego pojemnika
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 12 paź 2008, o 17:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
rozróznialen kulki w rozróżnialnych pojemnikach
nie da rady tak bo to są rozróżnialne pojemniki gdyby były takie same to by było git a tak to nie pojdzie
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
rozróznialen kulki w rozróżnialnych pojemnikach
voncuver, to jest właśnie metoda dla rozróżnialnych przedmiotów: dla każdej kulki wybierasz pudełko na 15 sposobów, czyli tak, jak napisał Darnok.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 12 paź 2008, o 17:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
rozróznialen kulki w rozróżnialnych pojemnikach
ale czy ta metoda stosuje się też do przypadku gdy przedmioty sa rozróznialne i przegródki też??
https://www.matematyka.pl/viewtopic.php?t=1267 w tym temacie jest podobne zadanie ale odpowiedzi sa różne
a to metoda n^k to jest wariacja z powtórzeniami
czyli
Wariacją z powtórzeniami k-wyrazową zbioru n-elementowego A nazywa się każdy k-wyrazowy ciąg elementów tego zbioru (dowolny element może wystąpić wielokrotnie w ciągu).
a tutaj zarówno przedmioty są rozróżnialne i komórki też więc ja mam mieszane uczucia
https://www.matematyka.pl/viewtopic.php?t=1267 w tym temacie jest podobne zadanie ale odpowiedzi sa różne
a to metoda n^k to jest wariacja z powtórzeniami
czyli
Wariacją z powtórzeniami k-wyrazową zbioru n-elementowego A nazywa się każdy k-wyrazowy ciąg elementów tego zbioru (dowolny element może wystąpić wielokrotnie w ciągu).
a tutaj zarówno przedmioty są rozróżnialne i komórki też więc ja mam mieszane uczucia
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 12 paź 2008, o 17:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
rozróznialen kulki w rozróżnialnych pojemnikach
nom ale jak by wziąć dla 4 kul i 3 pojemnikow to bedzie 3^4 czyli 81 a ja w prosty sposób rozpisując sobie obliczyłem ze ich jest 219
-
- Użytkownik
- Posty: 343
- Rejestracja: 12 paź 2007, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piastów /Warszawa
- Pomógł: 64 razy
rozróznialen kulki w rozróżnialnych pojemnikach
a jestes pewny że "rozpisujac w prosty sposób" nie rozwazasz po kilka razy tychsamych przypadków??
-
- Użytkownik
- Posty: 343
- Rejestracja: 12 paź 2007, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piastów /Warszawa
- Pomógł: 64 razy
rozróznialen kulki w rozróżnialnych pojemnikach
to może opisz nam ten swój "prosty sposób"
ja polecam Ci jeszcze zrobienie "drzewka";
1 kula ma 3 możliwości zatem robimy 3 odnogi
teraz 2 kula czyli każdą w tych 3 rozdzielamy na 3 (mam już 9)
3kula i kolejny raz 3 możliwości (razem 27)
i teraz ostatnia 4. kula do każdej z 27 odnóg dorysuj kolejne 3
i liczymy 27*3=81=3^4
a teraz popatrz na poszczególne gałęzie i powiedz jaki przypadek nie został rozpatrzony przy tej metodzie??
droga z góry na dol odpowiada wyborom szuflady
ja polecam Ci jeszcze zrobienie "drzewka";
1 kula ma 3 możliwości zatem robimy 3 odnogi
teraz 2 kula czyli każdą w tych 3 rozdzielamy na 3 (mam już 9)
3kula i kolejny raz 3 możliwości (razem 27)
i teraz ostatnia 4. kula do każdej z 27 odnóg dorysuj kolejne 3
i liczymy 27*3=81=3^4
a teraz popatrz na poszczególne gałęzie i powiedz jaki przypadek nie został rozpatrzony przy tej metodzie??
droga z góry na dol odpowiada wyborom szuflady
Ostatnio zmieniony 26 sty 2009, o 20:58 przez Darnok, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 12 paź 2008, o 17:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
rozróznialen kulki w rozróżnialnych pojemnikach
ok widze jaki błąd wykonałem tutaj kolejnosc czy w pudełku jest 12 czy 21 nie gra roli przeciez bo to jest to samo dzieki za uswiadomienie mojego błędu