jak rozróżnic wariacje bez powtórzen od kombinacji??
jak rozróżnic wariacje bez powtórzen od kombinacji??
jak rozróżnic wariacje bez powtórzen od kombinacji??
jak rozróżnic wariacje bez powtórzen od kombinacji??
wariacja bez powtorzen jest to ciag k-elementowy, w ktorym kazdej liczbie 1, 2, ..., k odpowiada jeden z n danych przedmiotow. Tych wszystkich rozmieszczen jest
V(k,n) = n!/(n-k)!
Permutacja jest to [/b]jest to ciag k-elementowy, w ktorym kazdej liczbie 1, 2, ..., k odpowiada jeden z k danych przedmiotow. Czyli taka wariacja, gdzie k = n, Ustawiamy tylko dane nam k elementow w okreslonym porzadku. Permutacji ciagu jest P(k)=k!
kombinacja natomiast jest to podzbior k-elementowy zbioru n-elementowego. Oczywiste jest, ze jesli mamy podzbior k-elementowy, to po ustawieniu go w ciag (na jeden z k! sposobow), bedziemy mieli jedna z wariacji, prawda? Czyli wszystkie wariacje bez powtorzen z n elementow po k uzyskamy biorac po kolei wszystkie kombinacje z n po k i wszyskie po kolei (dla kazdej kombinacji) permutacje
Zatem liczba kombinacji
(n PO k)= V(k,n)/P(k) = {znany wzor newtona} n!/(k!*(n-k!))
Czyli podzbior --> kombinacja, a ciag --> wariacja
V(k,n) = n!/(n-k)!
Permutacja jest to [/b]jest to ciag k-elementowy, w ktorym kazdej liczbie 1, 2, ..., k odpowiada jeden z k danych przedmiotow. Czyli taka wariacja, gdzie k = n, Ustawiamy tylko dane nam k elementow w okreslonym porzadku. Permutacji ciagu jest P(k)=k!
kombinacja natomiast jest to podzbior k-elementowy zbioru n-elementowego. Oczywiste jest, ze jesli mamy podzbior k-elementowy, to po ustawieniu go w ciag (na jeden z k! sposobow), bedziemy mieli jedna z wariacji, prawda? Czyli wszystkie wariacje bez powtorzen z n elementow po k uzyskamy biorac po kolei wszystkie kombinacje z n po k i wszyskie po kolei (dla kazdej kombinacji) permutacje
Zatem liczba kombinacji
(n PO k)= V(k,n)/P(k) = {znany wzor newtona} n!/(k!*(n-k!))
Czyli podzbior --> kombinacja, a ciag --> wariacja
jak rozróżnic wariacje bez powtórzen od kombinacji??
ale mi potrzeba wytłumaczenia na "chłopski rozum" a nie definicje....
jak rozróżnic wariacje bez powtórzen od kombinacji??
W przypadku kombinacji nie jest wazna kolejnosc elementow (w wariacji bez powtorzen - jest wazna).pnl5 pisze:ale mi potrzeba wytłumaczenia na "chłopski rozum" a nie definicje....
Pozdrawiam, GNicz
jak rozróżnic wariacje bez powtórzen od kombinacji??
Takze liczy sie kolejnosc elementow.pnl5 pisze:a z powtórzeniami to jak??
Pozdrawiam, GNicz
jak rozróżnic wariacje bez powtórzen od kombinacji??
dziekuje... juz wszystko rozumie.... mam nadzieje ze nie dostane jedynki....
jak rozróżnic wariacje bez powtórzen od kombinacji??
Przykro mi, ze nie pomoglam. Wychodzi na to, ze dla mnie chlopski rozum to definicja (pisalam z glowy, serio).
Wazne jest wlasnie to co wyroznilam: ciag (czyli kolejnosc) to wariacja a podzbior (czyli kolejnosc nie jest wazna) to kombinacja.
I tak naprawde nie jest wazne czy to sie nazywa tak czy siak, wazne, zeby umiec liczyc (jedno jest k! razy wieksze). Chyba, ze Twoj nauczyciel wymaga definicji, a nie liczenia?
Wazne jest wlasnie to co wyroznilam: ciag (czyli kolejnosc) to wariacja a podzbior (czyli kolejnosc nie jest wazna) to kombinacja.
I tak naprawde nie jest wazne czy to sie nazywa tak czy siak, wazne, zeby umiec liczyc (jedno jest k! razy wieksze). Chyba, ze Twoj nauczyciel wymaga definicji, a nie liczenia?
jak rozróżnic wariacje bez powtórzen od kombinacji??
qrcze mam problem
jak odróżnić wariacje bez poworzen od wariacji z poworzeniami no i od kombinacji tez:) jesli chodzi o terie to jestem zorientowana ale nie wiem jak sie zabrac do konkretnego zadania
moze ktos ma jakis pomysl? licze na pomoc bo ten dzial to dla mnie czarna magia
dziekuje i pozdrawiam
justynka
jak odróżnić wariacje bez poworzen od wariacji z poworzeniami no i od kombinacji tez:) jesli chodzi o terie to jestem zorientowana ale nie wiem jak sie zabrac do konkretnego zadania
moze ktos ma jakis pomysl? licze na pomoc bo ten dzial to dla mnie czarna magia
dziekuje i pozdrawiam
justynka
jak rozróżnic wariacje bez powtórzen od kombinacji??
Roznica miedzy wariacja z powtorzeniami, a wariacja bez powtorzen polega na tym, ze w tej pierwszej mozesz wybrac dany element wiecej niz raz, natomiast w wariacji bez powtorzen wybranie elementu wyklucza jego ponowny wybor. Kombinacje mozna porownac do wariacji bez powtorzen w ktorej kolejnosc elementow nie gra roli (w wariacjach kolejnosc elementow ma znaczenie).
Pozdrawiam, GNicz
Pozdrawiam, GNicz
-
- Użytkownik
- Posty: 1179
- Rejestracja: 21 cze 2004, o 00:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Pomógł: 9 razy
jak rozróżnic wariacje bez powtórzen od kombinacji??
od czego odroznic wariacje od kombinacji...
wariacji uzywasz gdy masz do czynienia z jakims uporzadkowanym ciagiem - inaczej gdy kolejnosc elementow jest istotna.. np ustawienie ludzi w szeregu jest swego rodzaju ciagiem... no bo istotnie jest kto kolo kogo stoi...
kombinacji uzywasz gdy robisz tzw podzbiory danego zbioru... czyli gdy np wybierasz kilka elementow danego zbioru, nie interesuje cie ich kolejnosc, tylko konkretne elementy.. najprosciej to zobrazowac na urnie z kolorywmi kulkami... urna to wieszy zbior.. potrzebujesz z niej wyciagnac kilka (za pomoca jakis warunkow np ze maja byc tylko czarne) i w ten sposob tworzysz podzbior urny...
a jak rozroznic wariacje z powtorzeniami od wariacji bez powtorzen?? to juz proste... w wariacji bez powtorzen kazdy element mozesz uzyc tylko raz (prosty przyklad: obliczyc ile jest liczb pieciocyfrowych, w ktorych nie powtarza sie zadna cyfra)
w wariacji z powtorzeniami mozesz kazdego elementu uzywac dowolna ilosc razy (np ile jest wszystkich liczb pieciocyfrowych)
czym sie jeszcze rozni wariacja od permutacji?? w permutacji musisz uzyc wszystkich elementow zbioru - w wariacji nie..
i to wszystko w tym temacie co moge napisac...sory za malo naukowy styl, ale nie chcialem tego formalizowac,tylko wytlumaczyc tak bardziej...na czuja:]
EDIT: no to strzelilem dubla , ale jak zaczalem plodzic tego posta to wypowiedzi gnicza jeszcze nie bylo LOL
wariacji uzywasz gdy masz do czynienia z jakims uporzadkowanym ciagiem - inaczej gdy kolejnosc elementow jest istotna.. np ustawienie ludzi w szeregu jest swego rodzaju ciagiem... no bo istotnie jest kto kolo kogo stoi...
kombinacji uzywasz gdy robisz tzw podzbiory danego zbioru... czyli gdy np wybierasz kilka elementow danego zbioru, nie interesuje cie ich kolejnosc, tylko konkretne elementy.. najprosciej to zobrazowac na urnie z kolorywmi kulkami... urna to wieszy zbior.. potrzebujesz z niej wyciagnac kilka (za pomoca jakis warunkow np ze maja byc tylko czarne) i w ten sposob tworzysz podzbior urny...
a jak rozroznic wariacje z powtorzeniami od wariacji bez powtorzen?? to juz proste... w wariacji bez powtorzen kazdy element mozesz uzyc tylko raz (prosty przyklad: obliczyc ile jest liczb pieciocyfrowych, w ktorych nie powtarza sie zadna cyfra)
w wariacji z powtorzeniami mozesz kazdego elementu uzywac dowolna ilosc razy (np ile jest wszystkich liczb pieciocyfrowych)
czym sie jeszcze rozni wariacja od permutacji?? w permutacji musisz uzyc wszystkich elementow zbioru - w wariacji nie..
i to wszystko w tym temacie co moge napisac...sory za malo naukowy styl, ale nie chcialem tego formalizowac,tylko wytlumaczyc tak bardziej...na czuja:]
EDIT: no to strzelilem dubla , ale jak zaczalem plodzic tego posta to wypowiedzi gnicza jeszcze nie bylo LOL
jak rozróżnic wariacje bez powtórzen od kombinacji??
no dobrze ale np. jesli jest takie zadanie:
ile mozna utworzyc roznych flag , skladajacych sie z trzech poziomych paskow jednakowej szerokosci, dysponujac piecioma kolorami materialu? (flaga moze byc dwukolorowa ale pasy jednakowego koloru musza byc oddzielone innym kolorem)
no to jak sie do tego zabrac?dla mnie to bylyby kombinacje no bo z jednej strony kolejnosc nie gra roli, chociaz jak zrobimy die flago czerono-niebiesko-zielona i zielono-czerwono-niebieska to chyba sa juz inne
niestety taki ze mnie Łoś że nie wiem jak to zrobić
proszę o pomoc
dziekuje i pozdrawiam
justynka
ile mozna utworzyc roznych flag , skladajacych sie z trzech poziomych paskow jednakowej szerokosci, dysponujac piecioma kolorami materialu? (flaga moze byc dwukolorowa ale pasy jednakowego koloru musza byc oddzielone innym kolorem)
no to jak sie do tego zabrac?dla mnie to bylyby kombinacje no bo z jednej strony kolejnosc nie gra roli, chociaz jak zrobimy die flago czerono-niebiesko-zielona i zielono-czerwono-niebieska to chyba sa juz inne
niestety taki ze mnie Łoś że nie wiem jak to zrobić
proszę o pomoc
dziekuje i pozdrawiam
justynka
jak rozróżnic wariacje bez powtórzen od kombinacji??
no bo ogolnie to nie chodzi mi tylko o to jedno zadanie.. to jest jedno z tych zadan w ktorych nie wiem od czego zaczaxc dlatego prosze o jakies bardziej ogolne wyjasnienie, za poprzednie bardzo dziekuje ale jak do tej pory to i tak nie rozumiem:(:(
pozdrwionka
justynka
pozdrwionka
justynka
jak rozróżnic wariacje bez powtórzen od kombinacji??
W zadaniu z flagami kolejnosc jest wazna.
Trzeba to rozbic ( a przynajmniej ja bym to tak robila) na przypadki:
flaga trojkolorowa: Wybieramy 3 rozne kolory z 5, wazna jest kolejnosc ---> wariacja bez powtorzen, mozliwosci jest
V(5,3) = 5!/2! = 60
flaga dwukolorowa: Wybieramy dwa rozne kolory z 5, kolejnosc tez jest wazna, bo wazne, czy kolor jest w srodku, czy nagorze i dole ---> tez wariacja bez powtorzen, mozliwosci jest
V(5,2) = 5!/3! = 20
mozliwa jest tez flaga jednokolorowa, mozliwosci tu jest oczywiscie 5
W sumie: 60 + 20 + 5 = 85
A moze pomoze ci to:
I w ogole artykul tutaj:
Trzeba to rozbic ( a przynajmniej ja bym to tak robila) na przypadki:
flaga trojkolorowa: Wybieramy 3 rozne kolory z 5, wazna jest kolejnosc ---> wariacja bez powtorzen, mozliwosci jest
V(5,3) = 5!/2! = 60
flaga dwukolorowa: Wybieramy dwa rozne kolory z 5, kolejnosc tez jest wazna, bo wazne, czy kolor jest w srodku, czy nagorze i dole ---> tez wariacja bez powtorzen, mozliwosci jest
V(5,2) = 5!/3! = 20
mozliwa jest tez flaga jednokolorowa, mozliwosci tu jest oczywiscie 5
W sumie: 60 + 20 + 5 = 85
A moze pomoze ci to:
I w ogole artykul tutaj:
Kod: Zaznacz cały
http://eduseek.interklasa.pl/artykuly/artykul/ida/3399/
Ostatnio zmieniony 4 paź 2004, o 23:58 przez Yavien, łącznie zmieniany 1 raz.
jak rozróżnic wariacje bez powtórzen od kombinacji??
qrcze ale w odpowiedzi jest podanych 80 mozliwosci:( to pewnie bedzi bez tych pieciu, kiedy wszystkie paski sa tego samego koloru..
a dlaczego jest istotna kolejnosc?
dzieki za rozwiazanie no i pozdrawiam
justynka
a dlaczego jest istotna kolejnosc?
dzieki za rozwiazanie no i pozdrawiam
justynka