Zamek z czterocyfrowym kodem
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 26 lis 2007, o 16:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lecka:)
- Podziękował: 20 razy
Zamek z czterocyfrowym kodem
Pan Kowalski założył w swojej firmie zamek z czterocyfrowym kodem. Aby mógł łatwiej zapamiętać, wybrał kod, w którym suma dwóch pierwszych cyfr jest równa 12, a suma dwóch ostatnich cyfr 10. Ile miał możliwości wyboru kodu?
- tkrass
- Użytkownik
- Posty: 1464
- Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 186 razy
Zamek z czterocyfrowym kodem
jak łatwo zauważyć pierwsze dwie cyfry są \(\displaystyle{ \ge 3}\), a drugie dwie \(\displaystyle{ \ge 1}\)
Wybór pierwszej i trzeciej cyfry determinuje cały kod, więc ta ilość to:
\(\displaystyle{ 7 \cdot 9 =63}\)
Wybór pierwszej i trzeciej cyfry determinuje cały kod, więc ta ilość to:
\(\displaystyle{ 7 \cdot 9 =63}\)