Ile osób, jeśli można utworzyć 153 pary?

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
buniek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 30 gru 2008, o 16:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: bakowno

Ile osób, jeśli można utworzyć 153 pary?

Post autor: buniek »

\(\displaystyle{ ilu \ pilkarzy \ bylo \ na \ treningu \ jesli \ z \ ich \ liczby \ mozna \ bylo \ utworzyc \ 153 \ pary ?}\)

Treść zadania naprawdę lepiej wygląda, jeśli nie jest umieszczona między klamrami. Temat "kombinatoryka" nie mówi wiele o treści. Poza tym, jeśli wiesz, że to kombinatoryka, to dlaczego umieszczasz w prawdopodobieństwie?
Awatar użytkownika
tkrass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1464
Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 186 razy

Ile osób, jeśli można utworzyć 153 pary?

Post autor: tkrass »

\(\displaystyle{ {n\choose 2}=153}\)
\(\displaystyle{ \frac{n!}{(n-2)! \cdot 2}=153}\)
\(\displaystyle{ n(n-1)=306}\)
\(\displaystyle{ n=18}\)
Ostatnio zmieniony 21 sty 2009, o 00:17 przez tkrass, łącznie zmieniany 1 raz.
JankoS
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3101
Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zarów
Pomógł: 635 razy

Ile osób, jeśli można utworzyć 153 pary?

Post autor: JankoS »

Równanie dobre, tylko nie ten pierwiastek.
Awatar użytkownika
tkrass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1464
Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 186 razy

Ile osób, jeśli można utworzyć 153 pary?

Post autor: tkrass »

Oczywiście, z pośpiechu zły wziąłem. Już poprawiam.

Dzięki JankoS
ODPOWIEDZ