Prawdopodobieństwo całkowite (przedstawiciel klasy; talia).

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
skania
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 11 sty 2009, o 12:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin

Prawdopodobieństwo całkowite (przedstawiciel klasy; talia).

Post autor: skania »

Witam, prosze bardzo o rozwiązanie dwóch zadań:
Zad1.
Z grupy 6 dziewcząt i 8 chłopaków losujemy dwie osoby, a następnie z tych dwóch osób losujemy jedną, która zostanie reprezentantem tej grupy w radzie szkoły. Oblicz prawdopodobieństwo ze grupę bedzie reprezentowała dziewczynka.

Zad2.
Z talii 52 kart wylosowano dwie karty i, nie oglądając ich, włożono do drugiej talii i w ten sposób powstała talia złozona z 54 kart. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania asa z tak utworzonej talii kart.

Nie umieszczaj zwrotów typu "Prosze o pomoc" w temacie. Następnym razem taki temat trafi do kosza.
Awatar użytkownika
Ateos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1100
Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 214 razy

Prawdopodobieństwo całkowite (przedstawiciel klasy; talia).

Post autor: Ateos »

Zad2.
Z talii 52 kart wylosowano dwie karty i, nie oglądając ich, włożono do drugiej talii i w ten sposób powstała talia złozona z 54 kart. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania asa z tak utworzonej talii kart.
Na 1 losowanie mamy 3 mozliwosci:
1) Prawd. 2x As razy [nastepnie 2 losowanie, mamy 6 asow w talii 54 kart. \(\displaystyle{ P= frac{6}{54}}\)]
2) Prawd, 1x As 1x cos innego razy [nastepnie 2 losowanie, mamy 5 asow w talii 54 kart. \(\displaystyle{ P= frac{5}{54}}\)]
3) Prawd. 0x As 2x cos innego razy [nastepnie 2 losowanie, mamy 4 asow w talii 54 kart. \(\displaystyle{ P= frac{4}{54}}\)]

prawdopodobienstw w 1 losowaniu nie chce mi sie liczyc, w drugim juz masz podane

Zad1.
Z grupy 6 dziewcząt i 8 chłopaków losujemy dwie osoby, a następnie z tych dwóch osób losujemy jedną, która zostanie reprezentantem tej grupy w radzie szkoły. Oblicz prawdopodobieństwo ze grupę bedzie reprezentowała dziewczynka.
1 losowanie, 2 mozliwosci
1)prawd. 2x Dz, nastepnie losowanie 1 dziewczyny z 2, zdarzenie pewne, czyli P=1
2)prawd. 1x Dz i 1x Ch, nastepnie los. 1 dziewczyny z pary Ch,Dz, czyli P=0,5
i wymnoz prawd. w 1) i dodaj do wymnoz. prawd. w 2)
ODPOWIEDZ