zadanie tekstowe - Kombinatoryka

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
mea
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 108
Rejestracja: 12 lis 2008, o 18:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pustynia
Podziękował: 23 razy

zadanie tekstowe - Kombinatoryka

Post autor: mea »

Mam problem z takim zadaniem:

Do ośrodka treningowego przyjechało dziesięciu sportowców: ośmiu brydżystów i dwóch szachistów. W ośrodku jest wolnych 12 jednoosobowych pokojów: 9 pokojów na parterze i 3 pokoje na pierwszym piętrze.

a) Na ile sposobów można rozlokować sportowców w pokojach?
b) Na ile sposobów można rozlokować sportowców w pokojach tak, aby któryś z brydżystów mieszkał sam na pierwszym piętrze?

Bardzo dziękuje za wszelką pomoc;)
Grzegorz t
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 813
Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
Pomógł: 206 razy

zadanie tekstowe - Kombinatoryka

Post autor: Grzegorz t »

Np. a)

rozmieszczamy osoby w pokojach, 10 osób w 12 pokojach, każda osoba w jednym pokoju, stosujemy wariacje bez powtórzeń, kolejność jest ważna, pokoje są różne, mamy możliwości;

\(\displaystyle{ 12\cdot 11\cdot 10\cdot...\cdot 3}\)
Grzegorz t
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 813
Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
Pomógł: 206 razy

zadanie tekstowe - Kombinatoryka

Post autor: Grzegorz t »

b) wybieramy losowo \(\displaystyle{ 1}\) z \(\displaystyle{ 8}\) brydżystów i przydzielamy mu\(\displaystyle{ 1}\) z \(\displaystyle{ 3}\)pokojów na pierwszym piętrze, a pozostałych \(\displaystyle{ 7}\)brydżystów i \(\displaystyle{ 2}\) szachistów razem\(\displaystyle{ 9}\)osób rozmieszczamy w\(\displaystyle{ 9}\)pokojach na parterze na \(\displaystyle{ 9!}\) spsobów, zatem wszystkich możliwości mamy:

\(\displaystyle{ C^{1}_{8}\cdot C^{1}_{3}\cdot 9!}\)
ODPOWIEDZ