Losowanie liczb ze zbioru
-
- Użytkownik
- Posty: 584
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 12:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 309 razy
- Pomógł: 6 razy
Losowanie liczb ze zbioru
Ze zbioru liczb {1, 2, 3, ..., 15} losujemy jednocześnie dwie. Ile jest możliwych wyników losowania tak, aby iloczyn obu liczb był podzielny przez 8?
Jak wykonać to zadanie nie wypisując wszystkich możliwych par?
Jak wykonać to zadanie nie wypisując wszystkich możliwych par?
-
- Użytkownik
- Posty: 343
- Rejestracja: 12 paź 2007, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piastów /Warszawa
- Pomógł: 64 razy
Losowanie liczb ze zbioru
aby iloczyn bypodzielny przez 8 rozpatrujemy przymadki
"8" * dowolna
12 *parysta (ale nie 8)
oraz 4 * parzysta(ale nie 8 i 12)
"8" * dowolna
12 *parysta (ale nie 8)
oraz 4 * parzysta(ale nie 8 i 12)
-
- Użytkownik
- Posty: 584
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 12:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 309 razy
- Pomógł: 6 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 343
- Rejestracja: 12 paź 2007, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piastów /Warszawa
- Pomógł: 64 razy
Losowanie liczb ze zbioru
aby liczba był podzielna przez 8 w rozkladzie na czynniki liczb ktore mnożymy muszą sie pojawić minimum trzy "2"
"8" * dowolna - 8=2*2*2 czyli mozemy jeszcze pomnozycz raz cokolwiek bo 3 "2" juz mamy
12 *parysta (ale nie 8) - 12=3*2*2 mamy juz 2 "2" zatem musimy mieć jeszcze jedna, wiec raz jakaś parzystą ale nie 8 bo pare 8*12 rozpatrzyliśmy wcześniej
oraz 4 * parzysta(ale nie 8 i 12) - 4=2*2 tak jak z 12 mam juz 2 "2" więc potrzebujemy parzystej ale pare 4*8 rozpatrzyliśmy w 1 przypadku a pare 4*12 w drugim
teraz jasne??
jesli nie to pytaj tu lub na gg
"8" * dowolna - 8=2*2*2 czyli mozemy jeszcze pomnozycz raz cokolwiek bo 3 "2" juz mamy
12 *parysta (ale nie 8) - 12=3*2*2 mamy juz 2 "2" zatem musimy mieć jeszcze jedna, wiec raz jakaś parzystą ale nie 8 bo pare 8*12 rozpatrzyliśmy wcześniej
oraz 4 * parzysta(ale nie 8 i 12) - 4=2*2 tak jak z 12 mam juz 2 "2" więc potrzebujemy parzystej ale pare 4*8 rozpatrzyliśmy w 1 przypadku a pare 4*12 w drugim
teraz jasne??
jesli nie to pytaj tu lub na gg
-
- Użytkownik
- Posty: 584
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 12:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 309 razy
- Pomógł: 6 razy
Losowanie liczb ze zbioru
Wywnioskowałem z tego, że ma to być tak:
\(\displaystyle{ C^2_{14} + C^2_5 + C^2_4}\) (kombinacje), ale wyszło mi inaczej niż w odpowiedziach, a w odpowiedziach jest 23.
\(\displaystyle{ C^2_{14} + C^2_5 + C^2_4}\) (kombinacje), ale wyszło mi inaczej niż w odpowiedziach, a w odpowiedziach jest 23.
-
- Użytkownik
- Posty: 343
- Rejestracja: 12 paź 2007, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Piastów /Warszawa
- Pomógł: 64 razy
Losowanie liczb ze zbioru
"8" * dowolna \(\displaystyle{ {1\choose 1} {14 \choose 1} =14}\)
12 *parysta (ale nie 8) \(\displaystyle{ {1\choose 1} {5 \choose 1} =5}\) parzyste {2 4 6 10 14}
oraz 4 * parzysta(ale nie 8 i 12) \(\displaystyle{ {1\choose 1} {4 \choose 1} =4}\) {2 6 10 14}
14+5+4=23
12 *parysta (ale nie 8) \(\displaystyle{ {1\choose 1} {5 \choose 1} =5}\) parzyste {2 4 6 10 14}
oraz 4 * parzysta(ale nie 8 i 12) \(\displaystyle{ {1\choose 1} {4 \choose 1} =4}\) {2 6 10 14}
14+5+4=23
-
- Użytkownik
- Posty: 584
- Rejestracja: 10 paź 2007, o 12:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 309 razy
- Pomógł: 6 razy
Losowanie liczb ze zbioru
Ach, no tak Teraz już wszystko jasne, naprawdę wielkie dzięki Nie wiem co bym bez Ciebie zrobił.