zasada włączania-wyłączania

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Dooh
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 7 lis 2004, o 14:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 8 razy

zasada włączania-wyłączania

Post autor: Dooh »

chodzi mi właśnie o rozwiązanie zadania tą metodą...

8 osób gra w karty (52 karty w talii), i-ta osoba ma i kart. Jakie jest prawdopodobieństwo że każda z osób ma co najmniej jednego trefla?

Chce skorzystać ze wzoru \(\displaystyle{ N_{0} = \sum^{n}_{i=0}(-1)^i \cdot S_{i}^{(n)}}\), dla \(\displaystyle{ n=8}\) i określam sobie pojedynczy zbiór \(\displaystyle{ A_{i}}\) jako zbiór kombinacji, dla których osoba \(\displaystyle{ i}\) nie ma trefla. Przecięcie zbiorów wychodzi zależne od tego jakie zbiory się przecinają i tu jest mój problem, bo nie wiem jak policzyć moce przecięć dwóch, trzech zbiorów itd..
ODPOWIEDZ