Delagacja (sami chłopcy/same dziewczyny).

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Szakal_1920
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 135
Rejestracja: 15 kwie 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ------
Podziękował: 5 razy

Delagacja (sami chłopcy/same dziewczyny).

Post autor: Szakal_1920 »

Witam. Proszę o sprawdzenie zadania.

Na ile sposobów można wybrać 5 osobową delegację klasy liczącej 32 osoby złożoną z:
a)samych dziewcząt
b)samych chłopców

W klasie jest 11 chłopców oraz 21 dziewcząt

moje rozwiązanie:

a) \(\displaystyle{ {5 \choose 11}= \frac{11!}{5!6!} =462}\)
b) \(\displaystyle{ {5 \choose21}= \frac{21!}{5!16!}=20349}\)

Proszę o sprawdzenie poprawności wykonania zadania

Temat. Klamry nad całym wyrażeniem.
Ostatnio zmieniony 11 sty 2009, o 20:42 przez Szakal_1920, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Nakahed90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9096
Rejestracja: 11 paź 2008, o 22:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 1871 razy

Delagacja (sami chłopcy/same dziewczyny).

Post autor: Nakahed90 »

Dobrze.
ODPOWIEDZ