W biegu na 100m startuje 6ciu zawodników. Ile istnieje możliwości przyznania 3 przerwszych miejsc, jeżeli wszyscy ukończyli bieg i nie było ex awquo.
Prosiłbym o jakieś podpowiedzi lub rozwiązanie z opisem działań.
Pozdrawiam
permutacje,wariacje - bieg na 100 metrów zadanie
- Gacuteek
- Użytkownik
- Posty: 1075
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 272 razy
permutacje,wariacje - bieg na 100 metrów zadanie
Są to wariacje bez powtórzeń (kolejność ma znaczenie)
\(\displaystyle{ V ^{3} _{6} = \frac{6!}{3!}=120}\)
\(\displaystyle{ V ^{3} _{6} = \frac{6!}{3!}=120}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 8 sty 2009, o 20:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
permutacje,wariacje - bieg na 100 metrów zadanie
Przepraszam za błąd i dziękuje za odpowiedz.
pozdrawiam
pozdrawiam