hi
Prosilbym o pomoc w rozwiazaniu i w miare mozliwosci wytlumaczenia rozwiazania nastepujacych zadan.
Musze nauczyc sie rozwiazywac tego typu zadania aby zaliczyc przedmiot.
1. Na ile roznych sposobow 5 osób może wsiąśc do pociągu składajacego sie z 3 ponumerowanych wagonów ?
2. na ile sposobow mozna ustawic w szeregu 3 chlopcow i 3 dziewczynki tak, aby:
a) najpierw stały dziewczynki a potem chlopcy
b) chlopcy i dziewczynki stali na przemian
c) na koncu stal chlopiec
3. Na ile sposobow mozna wybrac z 10 osobowej komisji przewodniczacego, wice, i sekretarza. Zaloz ze jedna osoba nie moze pelnic dwoch funkcji.
4. Ile jest liczb naturalnych o roznych cyfrach wiekszych od 2000, utworzonych z cyfr 1, 2, 3, 4?
Bede bardzo wdzieczny za pomoc.
pozdrawiam
Osoby, szereg, komisja
Osoby, szereg, komisja
Ostatnio zmieniony 7 sty 2009, o 18:48 przez pawlaczek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 813
- Rejestracja: 6 cze 2007, o 12:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Kąty Wrocławskie
- Pomógł: 206 razy
Osoby, szereg, komisja
1. chyba \(\displaystyle{ 3^5}\)
2.a\(\displaystyle{ 3!\cdot 3!}\)
2b \(\displaystyle{ 2\cdot 3!\cdot 3!}\)
2c \(\displaystyle{ C^{1}_{3}\cdot 5!}\)
3. \(\displaystyle{ C^{3}_{10}\cdot 3\cdot 2}\)
4. \(\displaystyle{ 3\cdot 3\cdot 2\cdot 4}\), gdyż na początku liczby czterocyfrowej może być 2, 3 lub 4, a na pozostałych trzech miejscach 3 liczby spośród 1, 2, 3, 4 bez powtórzeń
2.a\(\displaystyle{ 3!\cdot 3!}\)
2b \(\displaystyle{ 2\cdot 3!\cdot 3!}\)
2c \(\displaystyle{ C^{1}_{3}\cdot 5!}\)
3. \(\displaystyle{ C^{3}_{10}\cdot 3\cdot 2}\)
4. \(\displaystyle{ 3\cdot 3\cdot 2\cdot 4}\), gdyż na początku liczby czterocyfrowej może być 2, 3 lub 4, a na pozostałych trzech miejscach 3 liczby spośród 1, 2, 3, 4 bez powtórzeń
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 17 gru 2009, o 09:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: rzeszów
Osoby, szereg, komisja
liczba sposobów na jakie olek i ala mogą usiąść na 2 spośród 5 miejsc w kinie ?