Trójkąt i jego środkowe

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
zenon_mk20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 14 paź 2008, o 12:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 2 razy

Trójkąt i jego środkowe

Post autor: zenon_mk20 »

cześć mam takie zdanko:

W trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\) dany jest wierzchołek \(\displaystyle{ A=(2,-5)}\) oraz równania prostych zawierających dwie jego środkowe: \(\displaystyle{ 4x + 5y = 0}\) i \(\displaystyle{ x - 3y =0}\). Wyznacz wierzchołki \(\displaystyle{ B}\) i \(\displaystyle{ C}\).
ODPOWIEDZ