Określ położenie prostej \(\displaystyle{ l}\) względem okręgu \(\displaystyle{ o}\), gdy
\(\displaystyle{ l: 4x-3y+2=0}\)
\(\displaystyle{ o(x+2) ^{2} +(y-3) ^{2}=1}\)
dzięki za pomoc
Określ położenie prostej l względem okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Określ położenie prostej l względem okręgu
Musisz sprawdzić, ile rozwiązań ma układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 4x-3y+2=0 \\ (x+2)^{2}+(y-3)^{2}=1 \end{cases}}\)
Rozwiązujesz go metodą podstawiania: wyliczasz z pierwszego równania y i podstawiasz do drugiego. Otrzymasz równanie kwadratowe, wystarczy teraz obliczyć deltę, żeby stwierdzić ile rozwiązań ma to równanie.
Oczywiście, jeśli rozwiązania są dwa, to prosta jest sieczną okręgu, jeśli jedno-styczną, a jeśli nie ma rozwiązań, to okrąg i prosta są rozłączne.
\(\displaystyle{ \begin{cases} 4x-3y+2=0 \\ (x+2)^{2}+(y-3)^{2}=1 \end{cases}}\)
Rozwiązujesz go metodą podstawiania: wyliczasz z pierwszego równania y i podstawiasz do drugiego. Otrzymasz równanie kwadratowe, wystarczy teraz obliczyć deltę, żeby stwierdzić ile rozwiązań ma to równanie.
Oczywiście, jeśli rozwiązania są dwa, to prosta jest sieczną okręgu, jeśli jedno-styczną, a jeśli nie ma rozwiązań, to okrąg i prosta są rozłączne.