Współrzędne punktów wspólnych dwóch okręgów.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Ssao
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 2 sty 2009, o 14:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Współrzędne punktów wspólnych dwóch okręgów.

Post autor: Ssao »

Cześć, nie potrafię sobie poradzić z częscią zadania.
Określ wzajemne położenie dwóch okręgów, jeśli posiadają punkty wspólne, wyznacz ich współrzędne. x^2 +y ^2 - 2x - 6y + 9 = 0 i x^2 + y^2 - 2x - 2y - 3 = 0

Wyliczyłem środki i promienie okręgów, wyszło, że |S1S1| < R1 + R2, ale nie wiem jak wyznacza się współrzędne punktów wspólnych. Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Współrzędne punktów wspólnych dwóch okręgów.

Post autor: mmoonniiaa »

\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2+y^2-2x-6y+9=0 \\ x^2+y^2-2x-2y-3=0 \end{cases}}\)
Odejmij od pierwszego równania drugie, wyznacz niewiadomą 'y', następnie podstaw ją do któregoś z równań okręgów i wylicz współrzędne 'x'.
ludzie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 12 sty 2010, o 19:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wawa

Współrzędne punktów wspólnych dwóch okręgów.

Post autor: ludzie »

O, wielkie dzięki, tego właśnie potrzebowałam
ODPOWIEDZ