trzeci wierzchołek trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 2 paź 2008, o 19:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: dziki zachód
- Podziękował: 6 razy
trzeci wierzchołek trójkąta
Dane są wierzchołki \(\displaystyle{ A=(-6,2)}\),\(\displaystyle{ B=(2,-2)}\) trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\) oraz punkt \(\displaystyle{ H=(1,2)}\), w którym przecinają się wysokości tego trójkąta. Oblicz współrzędne trzeciego wierzchołka trójkąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 807
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 181 razy
trzeci wierzchołek trójkąta
Najpierw należy napisać równanie prostej AB przechodzącej przez punkty A i B. Następnie równanie prostej prostopadłej do niej i przechodzącej przez punkt H. Prosta ta przechodzi także przez punkt C.
Następnie należy napisać równanie prostej AH przechodzącej przez punkty A i H. Korzystając z tego równania napisz równanie prostej prostopadłej do AH i przechodzącej przez punkt B. Jednocześnie ta prosta przechodzi przez punkt C.
No i na koniec należy rozwiązać układ równań.
Następnie należy napisać równanie prostej AH przechodzącej przez punkty A i H. Korzystając z tego równania napisz równanie prostej prostopadłej do AH i przechodzącej przez punkt B. Jednocześnie ta prosta przechodzi przez punkt C.
No i na koniec należy rozwiązać układ równań.