Współrzędne wierzchołków trójkąta.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
MakCis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1023
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 15 razy

Współrzędne wierzchołków trójkąta.

Post autor: MakCis »

Dwie wysokości trójkata ABC, gdzie \(\displaystyle{ A = (3,-4)}\) zawarte są w prostych o równaniach \(\displaystyle{ 7x-2y -1=0}\) i \(\displaystyle{ 2x-7y-6=0}\). Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków tego trójkąta.
frej

Współrzędne wierzchołków trójkąta.

Post autor: frej »

Prosta prostopadła do jednej wysokości i przechodząca przez punkt \(\displaystyle{ A}\) to jeden bok, podobnie z drugim. Masz teraz dwa boki.

Jak bok przetniesz z wysokością, to otrzymasz wierzchołek. Podobnie drugi.
MakCis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1023
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 15 razy

Współrzędne wierzchołków trójkąta.

Post autor: MakCis »

Prosta prostopadła do jednej wysokości i przechodząca przez punkt A to jeden bok, podobnie z drugim. Masz teraz dwa boki.
Nie za bardzo to rozumiem, skąd to się w ogóle wzięło?
frej

Współrzędne wierzchołków trójkąta.

Post autor: frej »

Narysuj sobie trójkąt. Prosta zawierająca bok jest prostopadła do prostej zawierającej wysokość. W dodatku do prostej zawierająca bok należy wierzchołek.
MakCis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1023
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 15 razy

Współrzędne wierzchołków trójkąta.

Post autor: MakCis »

To może powiem w którym miejscu się zatrzymałem. Mam trójkąt ABC, z wierzchołka A opuściłem wysokośc o równaniu 7x-2y-1=0 na bok BC, zaś z wierzchołka C opuściłem wysokość o równaniu 7x-2y-1=0 na bok AB. Korzystając z tego równania i z punktu A wyznaczyłem równanie prostej prostopadłej i przechodzącej przez punkt A dostając tym samym równanie podstawy trójkata AB. I w tej chwili nie wiem co dalej zrobić...
frej

Współrzędne wierzchołków trójkąta.

Post autor: frej »

Masz przecież równanie wysokości z punktu \(\displaystyle{ B}\) na odcinek \(\displaystyle{ AC}\), więc punkt przecięcia tej wysokości z bokiem \(\displaystyle{ AB}\) jest wierzchołkiem \(\displaystyle{ B}\). Analogicznie odnajdujesz wierzchołek \(\displaystyle{ C}\).
ODPOWIEDZ