Najmniejsza długość łamanej acb

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
witek1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 10 maja 2007, o 16:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krasnystaw
Podziękował: 10 razy

Najmniejsza długość łamanej acb

Post autor: witek1 »

mam zadnie na prostej l:x+y-6=0 wyznacz taki punkt C, aby długość łamanej ACB, gdzie a=(1,3), B=(2,2) była najmniejsza. uzasadnij rozumowanie

i wiem ,że ta długość będzie najmniejsza gdy łamana utworzy trojkąt rownoramienny, tylko jak to fachowo uzasadnić?
Ostatnio zmieniony 23 gru 2008, o 20:16 przez witek1, łącznie zmieniany 1 raz.
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Najmniejsza długość łamanej acb

Post autor: wb »

Znajdź obraz A' punktu A w symetrii osiowej względem danej prostej l. Ponieważ najkrótsza droga wiedzie po linii prostej, więc punkt C bedzie punktem wspólnym dla prostych l oraz A'B.
witek1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 10 maja 2007, o 16:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krasnystaw
Podziękował: 10 razy

Najmniejsza długość łamanej acb

Post autor: witek1 »

ale dlaczego akurat tak nie rozumiem. skąd takie rozwiązanie
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Najmniejsza długość łamanej acb

Post autor: wb »

No właśnie napisałem Ci dlaczego - najkrótsza droga prowadzi po linii prostej, a z powodu symetrii AC=A'C.
witek1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 57
Rejestracja: 10 maja 2007, o 16:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krasnystaw
Podziękował: 10 razy

Najmniejsza długość łamanej acb

Post autor: witek1 »

ale to jakies takie dziwne wytłumaczenie, no ale rozumiem o co ci chodzi
OperatorG
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 6 kwie 2011, o 11:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Raj

Najmniejsza długość łamanej acb

Post autor: OperatorG »

Mam pewną wątpliowość co do tego zadania. Czy łamana abc nie bylaby krotsza, gdyby skladala sie z odcinkow \(\displaystyle{ |AB|+(|AC| \vee |BC|)}\) ?
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2011, o 19:33 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Najmniejsza długość łamanej acb

Post autor: Crizz »

Mógłbyś trochę jaśniej opisać, o co chodzi?
OperatorG
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 6 kwie 2011, o 11:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Raj

Najmniejsza długość łamanej acb

Post autor: OperatorG »

Sorki, że tak pozno, ale kompletnie o tym zapomnialem.

Chodzi mi o to, że czy odcinek nie bylby krotszy gdyby punkt C znajdowal sie w takim miejscu by dlugosc lamanej wynosila CA+AB (srodkowym punktem lamanej jest A), bo w rozwiazaniu jakie podal wb, dlugosc lamanej wynosi AC+CB ( srodkowym punktem lamanej jest C) ?
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Najmniejsza długość łamanej acb

Post autor: norwimaj »

OperatorG, moim zdaniem, jeśli ma to być łamana \(\displaystyle{ ACB}\), to powinna ona się składać z odcinków \(\displaystyle{ AC}\) i \(\displaystyle{ CB}\)
OperatorG
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 6 kwie 2011, o 11:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Raj

Najmniejsza długość łamanej acb

Post autor: OperatorG »

; D

W arkuszu maturalnym mialem zle przepisane (ABC), wynik wychodzil mi inny i kompletnie nie rozumialem co jest ze mną nie tak. Z pospiechu nie zauwazylem ze tutaj jest ACB, Teraz jest juz wszystko okej
ODPOWIEDZ