równanie okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
n00b89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 22 gru 2008, o 15:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LA
Podziękował: 1 raz

równanie okręgu

Post autor: n00b89 »

Napisać równanie okręgu o środku leżącym na prostej -3x + y – 2 = 0 i przechodzącego przez punkty A (-3,-1) B (1, -3)


na pewno ktoś wie jak to zrobic
marty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 296
Rejestracja: 4 wrz 2007, o 21:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 25 razy
Pomógł: 33 razy

równanie okręgu

Post autor: marty »

porównując odległość prostej od punktu A i B powinieneś znaleźć punkt będący środkiem okręgu, a następnie już łatwo promień
jakby coś nie szło to napisz do czego doszedłeś i gdzie się zacinasz
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

równanie okręgu

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ (x-a)^2 + (y-b)^2 = r^2}\)

Podstawiasz za x, y współrzędne punktów A i B
(otrzymasz dwa równania)

-3x + y – 2 = 0
Podstawiasz współrzędne środka, czyli (a,b)
-3a+b-2=0
(otrzymujesz trzecie równanie)

Rozwiązujesz układ trzech równań z trzema niewiadomymi.
n00b89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 22 gru 2008, o 15:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: LA
Podziękował: 1 raz

równanie okręgu

Post autor: n00b89 »

\(\displaystyle{ (-3 - a)^{2} + (-1 - b) ^{2} = r ^{2}}\)

\(\displaystyle{ (1 - a)^{2} + (-3 - b) ^{2} = r ^{2}}\)

\(\displaystyle{ -3a + b - 2 = 0}\)

taki uklad 3 rownan z 3 niewiadomymi ?
i jak go rozwiązać teraz
Awatar użytkownika
marcinn12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 882
Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
Płeć: Kobieta
Podziękował: 61 razy
Pomógł: 193 razy

równanie okręgu

Post autor: marcinn12 »

Aby rozwiązać ten układ możesz przyrównać do siebie:

\(\displaystyle{ (-3 - a)^{2} + (-1 - b) ^{2} = (1 - a)^{2} + (-3 - b) ^{2}}\)

I wykorzystać też: \(\displaystyle{ -3a + b - 2 = 0}\)
ODPOWIEDZ