Hej mam takie pytanie.... czy macie jakies pomysly jak zrobic to zad:
Znajdz rownanie prostej k przechodzacej przez punkt p(2,5) ktora ogranicza wraz z dodatnimi połosiami ukladu wspolrzednych trojkat o polu rownym 36
Jakby katos umial to zrobic to prosze o pomoc.... dziekuje:)
Rownanie prostej k przechodzacej przez punkt p(2,5).......
-
- Użytkownik
- Posty: 16323
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3245 razy
Rownanie prostej k przechodzacej przez punkt p(2,5).......
Zrób rysunek i oznacz przez A punkt na osi OX i przez B punkt na osi OY
Punkty muszą mieć współrzędne
\(\displaystyle{ A(- \frac{b}{a},0)\\
B(0,b)}\)
Z pola trójkąta
\(\displaystyle{ P= \frac{- \frac{b}{a} b }{2}=36 \\}\)
\(\displaystyle{ (2,5)}\) leży na prostej, więc
\(\displaystyle{ 5=2a+b}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{- \frac{b}{a} b }{2}=36 \\ 5=2a+b \end{cases}}\)
Punkty muszą mieć współrzędne
\(\displaystyle{ A(- \frac{b}{a},0)\\
B(0,b)}\)
Z pola trójkąta
\(\displaystyle{ P= \frac{- \frac{b}{a} b }{2}=36 \\}\)
\(\displaystyle{ (2,5)}\) leży na prostej, więc
\(\displaystyle{ 5=2a+b}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{- \frac{b}{a} b }{2}=36 \\ 5=2a+b \end{cases}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 21 gru 2008, o 19:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nibylandia xD
- Podziękował: 10 razy
Rownanie prostej k przechodzacej przez punkt p(2,5).......
Niezabardzo rozumiem skad wzielas/ wziales te punkty..... co to jest to a i b? czemu tak zaznaczylas/les wspolrzednax i y?
-
- Użytkownik
- Posty: 16323
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3245 razy
Rownanie prostej k przechodzacej przez punkt p(2,5).......
A znasz równanie prostej?
\(\displaystyle{ y=ax+b}\)
Obcięta punktu A to jej miejsce zerowe, rzędna punktu B to jej wspólczynnik b
(widzisz symbol płci?)
\(\displaystyle{ y=ax+b}\)
Obcięta punktu A to jej miejsce zerowe, rzędna punktu B to jej wspólczynnik b
(widzisz symbol płci?)
Ostatnio zmieniony 21 gru 2008, o 20:49 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 21 gru 2008, o 19:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nibylandia xD
- Podziękował: 10 razy
Rownanie prostej k przechodzacej przez punkt p(2,5).......
oka juz rozumiem... Tylko powiedz mi jeszcze skad wzioles/las ten wzor na to pole?
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 21 gru 2008, o 19:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nibylandia xD
- Podziękował: 10 razy
Rownanie prostej k przechodzacej przez punkt p(2,5).......
Tak tak juz wiem.... dzieki wielkie bo ja tej geometrii analitycznej to w ogole nie umiem i tak nie lubie...