Punkt wspólny
-
- Użytkownik
- Posty: 112
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Płock
- Podziękował: 62 razy
Punkt wspólny
Dla jakich wartości parametru m punkt wspólny prostych y= 2x+4 i y=x-m należy do II ćwiartki układu współrzędnych.
- marcinn12
- Użytkownik
- Posty: 882
- Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 193 razy
Punkt wspólny
Jeżeli ma należeć do 2 ćwiartki to \(\displaystyle{ x (-\infty,0)}\) i \(\displaystyle{ y (0, +\infty)}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=2x+4 \\ y=x-m \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ 2x+4=x-m}\)
\(\displaystyle{ x=-m-4}\)
\(\displaystyle{ x -4}\)
I teraz zajmijmy się y (y>0)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=y+m \\ x= \frac{1}{2} y-2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ y+m= \frac{1}{2} y-2}\)
\(\displaystyle{ y=-2m-4}\)
\(\displaystyle{ -2m-4>0}\)
\(\displaystyle{ -2m>4}\)
\(\displaystyle{ m-4}\)
\(\displaystyle{ m (-4,-2)}\)
Sorka za prymitywny zapis.
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=2x+4 \\ y=x-m \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ 2x+4=x-m}\)
\(\displaystyle{ x=-m-4}\)
\(\displaystyle{ x -4}\)
I teraz zajmijmy się y (y>0)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=y+m \\ x= \frac{1}{2} y-2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ y+m= \frac{1}{2} y-2}\)
\(\displaystyle{ y=-2m-4}\)
\(\displaystyle{ -2m-4>0}\)
\(\displaystyle{ -2m>4}\)
\(\displaystyle{ m-4}\)
\(\displaystyle{ m (-4,-2)}\)
Sorka za prymitywny zapis.