Wektory,oblicznie współrzędnych
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 25 mar 2008, o 21:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 2 razy
Wektory,oblicznie współrzędnych
Punkty P,Q,R są odpowiednio środkami boków AB, BC, CA trójkąta ABC.Wiedząc,że P(1,4),Q(2,7),R(-3,5),wyznacz współrzędne punktów A, B, C.(proszę o wyznaczenie przynajmniej jednego wierzchołka)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Wektory,oblicznie współrzędnych
\(\displaystyle{ A(x _{1},y _{1} )\\
RQ=[2+3,7-5]=[5,2]\\
AP=[1-x _{1}, 4-y _{2}]\\
AP=RQ\\
\begin{cases} 1-x _{1}=5 \\ 4-y _{2}=2 \end{cases} \\
\begin{cases} x _{1}=-4 \\ y _{1} =2\end{cases} \\
A(-4,2)}\)
Następne można już liczyć korzystając ze środków odcinków
RQ=[2+3,7-5]=[5,2]\\
AP=[1-x _{1}, 4-y _{2}]\\
AP=RQ\\
\begin{cases} 1-x _{1}=5 \\ 4-y _{2}=2 \end{cases} \\
\begin{cases} x _{1}=-4 \\ y _{1} =2\end{cases} \\
A(-4,2)}\)
Następne można już liczyć korzystając ze środków odcinków