Równanie okręgu z trzech punktów

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Sajek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 5 cze 2006, o 19:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

Równanie okręgu z trzech punktów

Post autor: Sajek »

1. Znajdź równanie okręgu, do którego należą trzy dane punkty:

\(\displaystyle{ A(-1,0), B(7,0), C(0,1)}\)
Awatar użytkownika
marcinn12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 882
Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
Płeć: Kobieta
Podziękował: 61 razy
Pomógł: 193 razy

Równanie okręgu z trzech punktów

Post autor: marcinn12 »

A próbowałeś układy równań?

\(\displaystyle{ \begin{cases} (-1-a) ^{2}+ (-b) ^{2}=r ^{2} \\ (7-a) ^{2}+ (-b) ^{2}=r ^{2} \\ (-a) ^{2}+ (1-b) ^{2}=r ^{2} \end{cases}}\)

a i b to oczywiście współrzędne środka okręgu.
ODPOWIEDZ