pole trójkata

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kubastan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 73
Rejestracja: 27 mar 2006, o 16:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 31 razy

pole trójkata

Post autor: kubastan »

Witam wszystkich:)
Prosze o podpowiedz jak rozwiazac te dwa zadania:
zad.1
Obliczyc pole trojkata ABC i jego wysokosc opuszczona na bok AB, jezeli wierzcholkami trojkata sa punkty przeciecia osi Ox,Oy,Oz z plaszczyzna \(\displaystyle{ \pi :8x+4y-3z-24=0}\).
Jak wyznaczyc te wierzcholki trojkata ?

zad.2
Mozecie mi powiedziec kiedy 3 wektory rozpinaja równoległościan??? i jeszcze kiedy 2 wektory rozpinaja płaszczyznę ???

Z góry dzieki za pomoc
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

pole trójkata

Post autor: anna_ »

Oś OX - (x,00)
8x+4y-3z-24=0
8x-24=0
x=3
punkt (3,0,0)
OY- (0,y,0)
8x+4y-3z-24=0
4y-24=0
y=6
punkt (0,6,0)
OZ-(,0,0,z)
8x+4y-3z-24=0
-3z-24=0
z=-8
punkt (0,0,-8)
ODPOWIEDZ