środkowa trójkąta

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Marekzt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 13 gru 2008, o 11:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Słupsk
Podziękował: 2 razy

środkowa trójkąta

Post autor: Marekzt »

Mam problem z zadankiem.

Zad. Obliczyć środkowe trójkąta o wierzchołkach (2,1) (-2,3) (0,3)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

środkowa trójkąta

Post autor: anna_ »


\(\displaystyle{ D=( \frac{-2+2}{2} , \frac{3+1}{2})\\
D=( 0, 2)\\
E=( \frac{0+2}{2} , \frac{3+1}{2})\\
E=( 1, 2)\\
F=( \frac{-2+0}{2} , \frac{3+3}{2})\\
F=( -1, 3)\\}\)

Potem liczysz długośći: |AE|, |BF|, |CD|
Nie bardzo wiem z czym mogłeś mieć te trudności
Marekzt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 13 gru 2008, o 11:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Słupsk
Podziękował: 2 razy

środkowa trójkąta

Post autor: Marekzt »

dziękuje (po prostu nie wiedziałem jak się za to zabrać)
ODPOWIEDZ