Witam
Za cholerę nie mogę rozwiązać tego zadanka
Zad. Wektory u,v o modułach u=3, v=5 tworzą kąt 120*. Obliczyć moduł sumy i moduł różnicy tych wektorów.
z góry dzięki
moduł sumy i moduł różnicy wektorów
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
moduł sumy i moduł różnicy wektorów
Z definicji iloczynu skalarnego wynika, że:
\(\displaystyle{ (\vec{u}+\vec{v})^{2}=|\vec{u}+\vec{v}|^{2}}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ |\vec{u}+\vec{v}|=\sqrt{(\vec{u}+\vec{v})^{2}}=\sqrt{|\vec{u}|^{2}+|\vec{v}|^{2}+2(\vec{u} \circ\vec{v})}=\sqrt{|\vec{u}|^{2}+|\vec{v}|^{2}+2|\vec{u}| |\vec{v}| cos120^{o}}=\sqrt{3^{2}+5^{2}-15}=\sqrt{19}}\)
\(\displaystyle{ (\vec{u}+\vec{v})^{2}=|\vec{u}+\vec{v}|^{2}}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ |\vec{u}+\vec{v}|=\sqrt{(\vec{u}+\vec{v})^{2}}=\sqrt{|\vec{u}|^{2}+|\vec{v}|^{2}+2(\vec{u} \circ\vec{v})}=\sqrt{|\vec{u}|^{2}+|\vec{v}|^{2}+2|\vec{u}| |\vec{v}| cos120^{o}}=\sqrt{3^{2}+5^{2}-15}=\sqrt{19}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
moduł sumy i moduł różnicy wektorów
Analogicznie:
\(\displaystyle{ (\vec{u}-\vec{v})^{2}=|\vec{u}-\vec{v}|^{2}}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ |\vec{u}-\vec{v}|=\sqrt{(\vec{u}-\vec{v})^{2}}=\sqrt{|\vec{u}|^{2}+|\vec{v}|^{2}-2(\vec{u} \circ\vec{v})}=\sqrt{|\vec{u}|^{2}+|\vec{v}|^{2}-2|\vec{u}| |\vec{v}| cos120^{o}}=\sqrt{3^{2}+5^{2}+15}=7}\)
[ Dodano: 13 Grudnia 2008, 12:16 ]
spoko
\(\displaystyle{ (\vec{u}-\vec{v})^{2}=|\vec{u}-\vec{v}|^{2}}\)
Stąd:
\(\displaystyle{ |\vec{u}-\vec{v}|=\sqrt{(\vec{u}-\vec{v})^{2}}=\sqrt{|\vec{u}|^{2}+|\vec{v}|^{2}-2(\vec{u} \circ\vec{v})}=\sqrt{|\vec{u}|^{2}+|\vec{v}|^{2}-2|\vec{u}| |\vec{v}| cos120^{o}}=\sqrt{3^{2}+5^{2}+15}=7}\)
[ Dodano: 13 Grudnia 2008, 12:16 ]
spoko