środek masy dwóch pktów
-
- Użytkownik
- Posty: 128
- Rejestracja: 14 sty 2008, o 19:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: tak gdzie buahaha
- Podziękował: 48 razy
środek masy dwóch pktów
Środek masy układu dwóch pkt materialnych A, B o masach równych odpowiednio m1 i m2 to taki punkt S że \(\displaystyle{ m1* \vec{SA} + m2*\vec{SB} = \vec{0} .}\) Wyznacz współrzędne środka masy układu dwóch punktów materialnych A(-3,3) B(7, -2) o masach odpowiednio m1=3; m2 = 2
- nuclear
- Użytkownik
- Posty: 1501
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 264 razy
środek masy dwóch pktów
witam
te wzory wektorowe kto wie co one oznaczają
nie łatwiej skorzystać ze wzoru na środek ciężkości.
\(\displaystyle{ x_{s}=\frac{m_Ax_A+m_Bx_B}{m_A+m_B}}\)
\(\displaystyle{ y_{ś}=\frac{m_Ay_A+m_By_B}{m_A+m_B}}\)
te wzory można łatwo uogólnić na n punktów
wieżę że to rozumiesz ale nie zaszkodzi napisać x_s współrzędna x środka ciężkości y_s współrzędna środka. x_A i x_B współrzędne x-owe punktów y_A oraz y_A współrzędne y punktów
te wzory wektorowe kto wie co one oznaczają
nie łatwiej skorzystać ze wzoru na środek ciężkości.
\(\displaystyle{ x_{s}=\frac{m_Ax_A+m_Bx_B}{m_A+m_B}}\)
\(\displaystyle{ y_{ś}=\frac{m_Ay_A+m_By_B}{m_A+m_B}}\)
te wzory można łatwo uogólnić na n punktów
wieżę że to rozumiesz ale nie zaszkodzi napisać x_s współrzędna x środka ciężkości y_s współrzędna środka. x_A i x_B współrzędne x-owe punktów y_A oraz y_A współrzędne y punktów
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
środek masy dwóch pktów
Nie wiadomo tylko, co oznacza S domyślam się, że jest to szukany \(\displaystyle{ (x, y)}\) srodek masy. Podobnie rozwiązuje się takie zadanie w gimnazjum (?) korzystając z zależności \(\displaystyle{ m_a |SA|=m_b |SB|.}\)nuclear pisze:te wzory wektorowe kto wie co one oznaczają
nie łatwiej skorzystać ze wzoru na środek ciężkości.
Wracając do zadania.
\(\displaystyle{ 3[-3-x,3-y]+2[7-x,2-y]=[5-5x,13-5y]={0,0} x=5 y=\frac{13}{5}.}\)
Praktycznie, w jednorodnym polu grawitacyjnym, środek ciężkości pokrywa się ze środkiem masy. Teoretycznie są to dwa różne pojęcia. Nie zawsze masa jest proporcjonalna do wagi, a juz szczególnie wtedy, gdy nie ma tej ostatniej.
- nuclear
- Użytkownik
- Posty: 1501
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 264 razy
środek masy dwóch pktów
no masz rację z pośpiechu trochę źle napisałemJankoS pisze:raktycznie, w jednorodnym polu grawitacyjnym, środek ciężkości pokrywa się ze środkiem masy. Teoretycznie są to dwa różne pojęcia. Nie zawsze masa jest proporcjonalna do wagi, a juz szczególnie wtedy, gdy nie ma tej ostatniej.
co do tego wzoru to nie lubię szczególnie takich gimnazjalnych przybliżeń i podałem ogłony wzór który działa nie tylko dla n punktów ale i dla ośrodków ciągłych.
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
środek masy dwóch pktów
No nie wiem. Ze wzoru Kolegi wynika, że sprowadza się on do odległości między punktami.nuclear pisze:i podałem ogłony wzór który działa nie tylko dla n punktów ale i dla ośrodków ciągłych.