Oblicz współrzędne punktu
-
- Użytkownik
- Posty: 153
- Rejestracja: 22 wrz 2008, o 17:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z miasta
- Podziękował: 147 razy
Oblicz współrzędne punktu
Dane są punkty \(\displaystyle{ A=(-1,3), B=(4,-7)}\) . Punkt \(\displaystyle{ C}\) należy do odcinka \(\displaystyle{ AB}\) i dzieli ten odcinek w stosunku \(\displaystyle{ 2:3}\), licząc od punktu \(\displaystyle{ A}\). Oblicz współrzędne punktu \(\displaystyle{ C}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 223
- Rejestracja: 23 lis 2008, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 79 razy
Oblicz współrzędne punktu
\(\displaystyle{ \vec{AC} = \frac{2}{5} \vec{AB}}\)
\(\displaystyle{ \vec{AB}=[5, -10]}\)
\(\displaystyle{ \vec{AC} = \frac{2}{5}[5. -10]=[2, -4]}\)
\(\displaystyle{ C=A+ \vec{AC}=(-1,3)+[2, -4]=(1, -1)}\) - punkt C
\(\displaystyle{ \vec{AB}=[5, -10]}\)
\(\displaystyle{ \vec{AC} = \frac{2}{5}[5. -10]=[2, -4]}\)
\(\displaystyle{ C=A+ \vec{AC}=(-1,3)+[2, -4]=(1, -1)}\) - punkt C