Znajdź równanie okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Pedersen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 8 cze 2008, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z nienacka
Podziękował: 7 razy

Znajdź równanie okręgu

Post autor: Pedersen »

Znajdź równaniae okręgu o promieniu długosci 10, stycznego do prostej \(\displaystyle{ y= \frac{1}{3}x}\) oraz \(\displaystyle{ y= -\frac{1}{3}x}\)
Awatar użytkownika
escargot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 477
Rejestracja: 30 paź 2007, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°N, 21°E
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 143 razy

Znajdź równanie okręgu

Post autor: escargot »

wiadomo, że srodek tego okregu będzie lezał na osi OX, więc współrzedne środka \(\displaystyle{ O(x_{0},0)}\) i odległość tego punktu od prostych o równaniach x-3y=0 i x+3y=0 ma być 10. Podstawiasz dane do wzoru na odległość punktu od prostej i otrzymujesz \(\displaystyle{ |x_{0}=10\sqrt{10}|}\)
więc mamy dwa takie okręgi:
\(\displaystyle{ (x-10\sqrt{10})^2+y^2=100}\) i \(\displaystyle{ (x+10\sqrt{10})^2+y^2=100}\)
Pedersen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 8 cze 2008, o 16:50
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z nienacka
Podziękował: 7 razy

Znajdź równanie okręgu

Post autor: Pedersen »

Mogłbyś to jakos rozpisac A tAK WOGóLE TO SA CZTERY ROZWIąZANIA :p
ODPOWIEDZ