Odległość punktu od symetralnej odcinka
- kiero
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 18 mar 2007, o 17:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 54 razy
Odległość punktu od symetralnej odcinka
Dane są trzy punkty \(\displaystyle{ A=(-1,-2)}\), \(\displaystyle{ B=(4,1)}\) i \(\displaystyle{ C=(1,3)}\). Oblicz odległość punktu \(\displaystyle{ C}\) od symetralnej odcinka \(\displaystyle{ AB}\). Mógłby ktoś pomóc lub nakierować?
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Odległość punktu od symetralnej odcinka
1. Wyznacz wzór prostej przechodzącej przez punkty A i B
2. Wyznacz współrzędne środka odcinka AB
3. Wyznacz wzór prostej prostopadłej do prostej z pkt 1 i przechodzącej przez środek odcinka AB (ta prosta to symetralna odcinka AB)
4. Wyznacz prostą prostopadłą do symetralnej odcinka AB i przechodzącą przez punkt C
5. Oblicz punkt przecięcia się prostej z pkt 3 i 4 (nazwijmy ten punkt D)
6. Oblicz odległość CD
2. Wyznacz współrzędne środka odcinka AB
3. Wyznacz wzór prostej prostopadłej do prostej z pkt 1 i przechodzącej przez środek odcinka AB (ta prosta to symetralna odcinka AB)
4. Wyznacz prostą prostopadłą do symetralnej odcinka AB i przechodzącą przez punkt C
5. Oblicz punkt przecięcia się prostej z pkt 3 i 4 (nazwijmy ten punkt D)
6. Oblicz odległość CD