Znajdź równanie okręgu stycznego do prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
adrian65
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 2 gru 2008, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraśnik

Znajdź równanie okręgu stycznego do prostej

Post autor: adrian65 »

Dany jest okrąg O: x^2+y^2-8x-2y+1=0 i prosta m: 2x-y+2=0. Znajdź równanie okręgu O', stycznego do prostej m i przechodzącego przez środek okręgu O, jeśli wiadomo, że środek okręgu O' leży na prostej o równaniu x-y=0
Bardzo bym prosił o pomoc przy tym zadaniu.
ODPOWIEDZ