Oblicz odległość punktu P(1,5) od prostej y=3x-2
Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwach tematów.
luka52
Oblicz odległość punktu od prostej
- marcinn12
- Użytkownik
- Posty: 882
- Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 193 razy
Oblicz odległość punktu od prostej
-3x+y+2=0 i teraz skorzystaj wzory na odległość punktu od prostej. Jeśli go nie znasz poszukaj w google.
btw masz tu rozwiązanie do poprzedniego zadania, ktore chyba moderatorzy usneli.
Wzór na środek odcinka.
\(\displaystyle{ S=( \frac{x _{a}+x _{b} }{2} ; \frac{y _{a}+y _{b} }{2} )}\)
I teraz podstaw
\(\displaystyle{ S _{x} = \frac{x _{a}+x _{b} }{2}}\)
\(\displaystyle{ S _{y} = \frac{y _{a}+y _{b} }{2}}\)
I Wyliczyć.
btw masz tu rozwiązanie do poprzedniego zadania, ktore chyba moderatorzy usneli.
Wzór na środek odcinka.
\(\displaystyle{ S=( \frac{x _{a}+x _{b} }{2} ; \frac{y _{a}+y _{b} }{2} )}\)
I teraz podstaw
\(\displaystyle{ S _{x} = \frac{x _{a}+x _{b} }{2}}\)
\(\displaystyle{ S _{y} = \frac{y _{a}+y _{b} }{2}}\)
I Wyliczyć.