Punkty P, Q, R, są odpowiednio środkami boków AB, BC, CA trójkąta ABC. Wiedząc, że P(1,4) Q(2,7) R(-3,5) wyznacz współrzędne pkt A, B, C .
Z góry dziękuję
trójkąt- wyznacz współrzędne A, B, C
- marcinn12
- Użytkownik
- Posty: 882
- Rejestracja: 23 sty 2007, o 15:06
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 61 razy
- Pomógł: 193 razy
trójkąt- wyznacz współrzędne A, B, C
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} \frac{x _{a}+x _{b} }{2} = 1\\\frac{x _{b}+x _{c} }{2} = 2\\\frac{x _{c}+x _{a} }{2} = -3 \end{array}}\)
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} \frac{y _{a}+y _{b} }{2} = 4\\\ \frac{y _{b}+y _{c} }{2} = 7\\ \frac{y _{c}+y _{a} }{2} = 5 \end{array}}\)
Teraz musisz rozwiązać te uklady i gotowe.
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} \frac{y _{a}+y _{b} }{2} = 4\\\ \frac{y _{b}+y _{c} }{2} = 7\\ \frac{y _{c}+y _{a} }{2} = 5 \end{array}}\)
Teraz musisz rozwiązać te uklady i gotowe.