Zbiór punktów należących do trójkąta. Współrzedne punktu A'.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
chapi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 29 cze 2008, o 09:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z nienacka

Zbiór punktów należących do trójkąta. Współrzedne punktu A'.

Post autor: chapi »

1. Wiedząc , że boki trójkąta ABC zawarte są w prostych o równaniach:

\(\displaystyle{ 2x - 2y -4 = 0\\
7x+ 7y - 14 = 0\\
-2x + 16 = 0}\)


Zapisz za pomocą układu nierówności, zbiór wszystkich pkt należących do trójkąta ABC.

2. Wyznacz współrzędne A' symetrycznego do A o współrzędnych (-2, 9) względem prostej o równaniu \(\displaystyle{ y=\frac{2}{3}x + 6}\)

[ Dodano: 24 Listopada 2008, 19:09 ]
rozwiaze mi to ktos ??

Stosuj Latex-a. Temat musi opisywać krótko i charakterystycznie treść zadania.
Justka.
Ostatnio zmieniony 24 lis 2008, o 21:00 przez chapi, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomek_Z
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 807
Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 181 razy

Zbiór punktów należących do trójkąta. Współrzedne punktu A'.

Post autor: Tomek_Z »

W zadaniu pierwszym należy przekształcić równania do postaci kierunkowej, narysować je następnie w układzie współrzędnych. Powinien powstać trójkąt opisany właśnie tymi równaniami - za pomocą nierówności opiszesz wszystkie punkty, które do tego trójkata należą.
ODPOWIEDZ