odległość punktów od prostek
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 10 kwie 2007, o 15:48
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 12 razy
odległość punktów od prostek
przez pkt M(1;2)poprowadź prostą tak żeby leżała ona w jednakowej odległości od pktów A(3;3) i B(5;2)
- Natasha
- Użytkownik
- Posty: 986
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 97 razy
- Pomógł: 167 razy
odległość punktów od prostek
Zilustruj sobie tę sytuację w układzie współrzędnych i zobaczysz, że ta prosta przechodząca przez punkt M będzie równoległa do prostej przechodzącej przez punkty A i B.
Więc:
\(\displaystyle{ y=ax + b}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}3=3a + b\\ 2=5a + b \end{cases}}\)
Druga prosta ma taki sam współczynnik kierunkowy a, jak prosta AB, przechodzi przez punkt M.
Więc:
\(\displaystyle{ y=ax + b}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases}3=3a + b\\ 2=5a + b \end{cases}}\)
Druga prosta ma taki sam współczynnik kierunkowy a, jak prosta AB, przechodzi przez punkt M.