pkt. \(\displaystyle{ A=(0;5), \; B=(4;3), \; C=(-1;3)}\) SĄ kolejnymi wierzcholkami trapezu równoramiennnego \(\displaystyle{ ABCD}\) w którym \(\displaystyle{ AB}\) równoległe \(\displaystyle{ CD}\). znajdź pole trapezu \(\displaystyle{ ABCD}\).
poprosze o sposób jak znaleść wierzchołek \(\displaystyle{ D}\)...?
Jeden wyraz na nazwę tematu to zdecydowanie za mało. Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by lepiej wskazywały o czym może być treść zadania.
Poza tym zapis z użyciem LaTeX-a jest chyba czytelniejszy?
luka52
Pole trapezu równoramiennego.
- nuclear
- Użytkownik
- Posty: 1501
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 264 razy
Pole trapezu równoramiennego.
witam
znajdź równanie prostej AB. Później wiadomo że prosta CD ma taki sam współczynnik a (gdy równanie prostej to y=ax+b) czyli korzystając z wzoru na prostą przechodzącą przez punkt \(\displaystyle{ (y-y_0)=a(x-x_0)}\) mamy równanie prostej CB. Później policz odległość punktów C i B wiadomo że to jest również odległość AB. ostatecznie dostajesz układ równań pierwsze równanie to równanie prostej a drugie równanie to odległość od punktu A. i z tego wyznaczysz współrzędne punktów.
pole to już łatwo wystarczy zauważyć że twój trapez to są dwa trójkąty ADC oraz ABC. a pole trójkąta jest wzór (taki z wyznacznikiem).
bless
znajdź równanie prostej AB. Później wiadomo że prosta CD ma taki sam współczynnik a (gdy równanie prostej to y=ax+b) czyli korzystając z wzoru na prostą przechodzącą przez punkt \(\displaystyle{ (y-y_0)=a(x-x_0)}\) mamy równanie prostej CB. Później policz odległość punktów C i B wiadomo że to jest również odległość AB. ostatecznie dostajesz układ równań pierwsze równanie to równanie prostej a drugie równanie to odległość od punktu A. i z tego wyznaczysz współrzędne punktów.
pole to już łatwo wystarczy zauważyć że twój trapez to są dwa trójkąty ADC oraz ABC. a pole trójkąta jest wzór (taki z wyznacznikiem).
bless